Novi Poraz Velikosrpske Politike

Novi Poraz Velikosrpske PolitikeAutor: Semir Djulic

“Proces je pokrenut i iskoristen u politicke svrhe i kao takav ukazuje na zloupotrebu britanskog suda. ….. Zakljucio sam da nema validne opravdanosti za vodenje procesa protiv Dr. Ganica”.


Ovim rijecima je sudija Ekstradicijskog suda u opcini Westminister, Timothy Workman obrazlozio donosenje oslobadajuce presude za bivseg clana Predsjednistva BiH ,gosp. Ejupa Ganica koji je nakon petomjesecnog zatocenistva  ponovo slobodan covjek.

Oslobadajuca presuda samo potvrduje ono sto su svi bh patrioti, sam gospodin Ganic i njegova porodica kao i citav demokratski svijet znali jos onog dana kada je gosp. Ganic postao zrtva srbijanskog pravosuda u sluzbi velikosrpske ideologije, pokusaja revizije istorijskih fakata, negiranja genocida i zacrtanog izjednacavanja zrtve i agresora.

Odluka britanskog suda jeste javni, pravni, samar institucijama Srbije a posebno njenom pravosudu koje je svoje sluganstvo dnevno-politickim potrebama pokusalo podvaliti britanskom pravosudu.

Ovakva oslobadajuca presuda ne samo da je pobjeda gosp. Ganica ,BiH i institucije prava vec istovremeno razotkriva i ogoljuje politiku Beograda koja ovakvim potezima samo radi u korist vlastite stete i direktno potvrdjuje politicku motivaciju u drugim slucajevima hapsenja i presuda gradanima BiH od kojih je svakako slucaj Jurisic najbolji primjer.

Svakako da je ovo prilika za drzavu BiH da ponovo otvori pitanje vlastitog odnosa prema svojim gradanima koji robijaju u zatvorima Srbije i da putem medjunarodnih institucija i vlastitom diplomatskom aktivnoscu trazi reviziju njihovih procesa koja bi sigurni smo u mnogim slucajevima znacila njihovo oslobadanje. Svakako ovu priliku treba iskoristiti kako bi se konacno zavrsila srbijanska farsa  i oko ostalih 18 bh patriota koji su zajedno sa gosp. Ganicem bili na politickoj potjernici Srbije.

Drugi ,za BiH  i sve njene branitelje i gradane, veoma vazan momenat u ovoj britanskoj avanturi Srbije jeste cijenica da je vlada Srbije ,preko svojih opunomocenika u slucaju Ganic ,napokon javno i u pisanoj formi potvrdila da su u agresiji na BiH radilo o medudrzavnom sukobu a ne gradanskom ratu kako su to do sada uporno tvrdili.

Na institucijama drzave BiH je da iskoriste srbijanski pucanj u vlastito stopalo i u kombinaciji sa otvaranjem tajnih dokumenata iz sramnog dogovora ICTY – Srbija obnovi proces protiv Srbije i trazi pravednu naknadu za ljudske zrtve ali i materijalna razaranja koja je pretrpila tokom agresije.Ne smije se dozvoliti da nacionalni interes Srbije u medunarodnom pravu ima vecu vaznost od nacionalnog interesa BiH ili cak sto vise samog prava i pravde.Ni sramna cinjenica da je pojedinim [predstavnicima Srba u institucijama BiH] funkcionerima drzave BiH vise stalo do nacionalnog interesa Srbije vec BiH ne smije biti prepreka da se taj proces ponovo otvori.

Cini se da je ova presuda britanskog suda vise zabrinula i razocarala nastavljace Karadziceve politike u manjem bh entitetu vec zvanicnu vlast u Srbiji sto i nije neko cudo.Dok srbijanski zvanicnici uglavnom sute i svijesni poraza tek reda radi najavljuju zalbu na pomenutu odluku dotle perjanice srpstva preko Drine osipaju drvlje i kamenje na sud u koga su imali puno povjerenje kada je gosp. Ganic uhapsen. Ponovo je aktivirana teza o uroti svih protiv Srba, o anti-srpskim lobijima,pristrasnosti suda, dvostrukom arsinu itd.Tako Dodik izjavi da “kada se hapse Srbi ne vode se ovoliko dugi sudski procesi o ekstradikciji onih koji su odgovorni, nego se oni [Srbi] odmah izrucuju zemlji koja ih trazi” zaboravljajuci pri tome da drugi sudovi za razliku od srbijanskih ne hapse nevine i politicki iskoristive vec  one za koje postoje valjani dokazi krivice.. Najveci medjunarodni sud u Hagu je vec davno dokazao da za Ganicevu optuzbu  takvi dokazi ne postoje.

Dodik i njemu imaju problema sa presudama mnogih sudova jer jedini sud koji njih moze zadovoljiti jeste onaj koji presudjuje po njihovom nahodenju.Zato su i formirali ovaj u Beogradu i od njega traze pravdu iako  je u Westminister-u dozivio jos jednu zasluzenu blamazu. Mozda ne bi bilo lose da pokusaju u Sarajevu.

Nijedan sud na svijetu ne moze donijeti presudu toliko korisnu i pozeljnu za Srbe kao onaj pred kome ce se oni sami sa sobom suociti, priznati vlastite greske i zablude ,osuditi zlocine koje su pocinili,  zaboraviti i osuditi ideologiju Nacertanija i SANU Memoranduma  koji su ih doveli do Genocida u Srebranici i drugim bh dijelovima.

Dok se to ne desi niti ce biti dobro Srbima niti ce buducnost izvuci pouku iz proslosti.