Congress Cup 2010

Congress Cup 2010U St. Louisu je 29 maja održan Congress Cup fudbaski turnir u organizaciji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i fudbalskog kluba Drina St. Louis, koji je okupio večinu sportskih radnika iz naše zajednice u St. Louisu. Učestvovalo je 16 timova:

– 515 Des Moines (Iowa)
– Biljača Bowling Green (Kentucky)
– Bosna i Hercegovina Jacksonvile (Florida)
– Bosna Louisville (Kentucky)
– Bosna United St. Louis (Missouri)
– Bošnjak Des Moines (Iowa)
– Bowling Green United (Kentucky)
– SC Drina Des Moines (Iowa)
– SC Drina St. Louis (Missouri)
– FK Guber St. Louis (Missouri)
– Inter Indianapolis (Indiana)
– FK Janja St. Louis (Missouri)
– Kozarac Chicago (Illinois)
– San Hose Vitezovi (California)
– Sloboda Kansas City (Missouri)
– Željeznicar St. Louis (Missouri)

U prelijepoj atmosferi I sportski nadahnutoj igri, congress Cup je završen osvajanjem prvog mjesta od strane ekipe Kozarac iz Chicaga, koja je time postao prvi tim koji je dva puta do sada osvajao Congress Cup.

U kvalifikacionim takmicenjima, u grupi A, FK Guber je osvojio prvo mjesto, a poziciju 2 na tabeli zauzeo je tim United Bowling Green. Janja se nije uspjela plasirati u nastavak takmicenja iako je imala tri neriješene utakmice i jednu pobjedu. Ostaće zapamćena visoka pobjeda Bowling Green protiv Drine Des Moines, gdje je golman Drine 12 puta vadio loptu iz svoje mreze.

U grupi B Biljača je pobjedama protiv Vitezova (3-0) i Slobode iz Kansasa (2-1) osigurala prvo mjesto u grupi, dok je poziciju broj dva zauzeo tim Vitezova iz San Hose-a.

U grupi C Kozarac je ostavio najupečatljiviji utisak sa sve tri pobjede. Prvo su poklekli 515 Des Moines   (4-0) i Inter (2-0), a u najljepšoj utakmici predtakmičenja, pobjedili su i tim BiH Jacksonville.

U D grupi prvo mjesto pripalo je Bosni iz Louisville, a drugo Bosni United.

Rezultati u završnici

Četvrtfinalne utakmice

FK Guber – Vitezovi San Hose   1-0

Biljača – Bowling Green United   3-1

Kozarac – Bosna United    5-0

Bosna Louisville – BiH Jacksonville 4-1

Polufinalne utakmice:

Biljača – Bosna Louisville   3-1

FK Guber – Kozarac   1-1  (2-3) nakon penala

Utakmica za 3. Mjesto:

Bosna Louisville – FK Guber   3-2

FINALE

Kozarac – Biljaca   3-1

U izvanrednoj fudbalskoj predstavi, ekipa Kozarca iz Chicaga uspjela je nadigrati tim iz Bowling Green I tako po drugi put osvojiti Congress Cup. Finalna utakmica je zabilježena kamerama TV Bostel i reportaža sa utakmice će moći biti predstvaljena široj javnosti putem naše jedine televizije koja svoj program emituje 24 sata dnevno. Utakmicu je sudio Denis Zijadić iz Kansas City.

Najbolji:

1. Mjesto  – Kozarac Chicago, IL
2. Mjesto – Biljača Bowlnig Green, KY
3. Mjesto – Bosna Louisville, KY

Najbolji fair-play team – FK Janja St. Louis, MO

Najbolji igrač – Adnan Ejupović – Kozarac

Najbolji strelac – Igor Balac – Biljača

Najbolji golman – Aldin Zukanović – Bosna Louisville

Velike pohvale sudijama koje su sudile utakmice. Sudijski tim je sastavljen od predstavnika različitih gradova: Denis Zijadić iz Kansas City, Alija Mujčić iz St. Louis-a, Islam Ico iz Chicaga i Kadrija iz Kansas City.

Turnir je započeo sa intoniranjem himni BiH i U.S.A., a otvorio ga je načelnik Vogošće, Gosp. Asim Sarajlić. Svi klubovi su bili na početnom postrojavanju prisutni, a natpise klubova su držali dječaci i djevojčice iz omaldinskog fudbalskog kluba Laste St. Louis. Ovogodišnji Congress Cup će ostati upamćen po mnogo lijepih stvari, prelijep fudbalski teren, čiji horizont je krasio visoki minaret sa obližnje gradske džamije, izvanredno pošteno suđenje, fer i poštena raspodjela nagrada kao i jedno veliko druženje svih prisutnih, u sportskoj i bratskoj atmosferi. Organizatorima, sportskim radnicima St. Louisa koji su dali podršku kao i fudbalskom klub Drina, sve čestitke na izuzetno uspješnoj organziaciji”Congress Cup 2010″.

Copyright © 2010 Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike. Sva prava pridržana.