KBSA Pismo Zbog Kršenja Ljudskih Prava u BiH

KBSA Pismo Zbog Kršenja Ljudskih Prava u BiHZa Amnesty International i Vijeće UN-a za ljudska prava

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja povezuje američke i kanadske Bošnjake želi privući vašu pažnju na nepodnošljivo kršenje ljudskih prava i primjer etničkog zastrašivanja još uvijek prisutnog u Bosni i Hercegovini.

Dnevne novine “Avaz” su objavili clanak koju je napisala njihova dopisnica Mediha Mustafić-Smajić u kojem je dokumentirala srpsku proslavu pokolja u Srebrenici koje su sprske snage počinile 1995-e godine. Ista organizacija koja zagovara genocid i ubijanje ne-srpskog stanovništva i čiji su članovi sudjelovali u ovom groznom činu je proslavila godišnjicu pjevajući, uzvikivajuci zastrašivajuće parole i koristeći govor mržnje.
Lokalna policija sačinjena od pripadnika srpske nacionalnosti su zbog ove dokumentacije krenuli u hajku protiv novinarke i njezinog supruga. Umjesto procesuiranja onih koji su poticali nasilje, lokalna policija je zlupotrijebila svoje ovlasti kako bi zastrašili i ušutkali one koji govore protiv ponovnih govora mržnje i poziva na nasilje.
Lokalni bošnjački čelnici gledaju na ovaj slučaj kao još jedan produžetak fašističkih metoda koje se upotrebljavaju u cilju politiziacije teme genocida, da bi prepisali historiju, zastrašivli žrtve genocida, i upotpunili svoju kampanju etničkog čišćenja koju su započeli još 1992’e godine.
KBSA zahtjeva od Amnesty International i Vijeća UN-a za ljudska prava, da koriste svoj utjecaj i da daju do znanja da će osloviti ovakvu vrsta ponašanja na najvišoj mogućoj razini kako bi se spriječile ponovne nepoželjne napetosti i još jedan slučaj genocida.
Bosna i Hercegovina se suočava s brojnim problemima, od korupcije, nadmoćne birokracije, povišene etničke napetosti koje se samo pogoršavaja kad se dozvoljavaju govori mržnje, poricanje genocida i revizionistički napori od strane srpskih da doljevaju ulje na vatru.

mr. Haris Alibasic

predsjednik UO KBSA