Pismo Hillary R. Clinton, Ministarki Vanjskih Poslova SAD

Pismo Hillary R. Clinton, Ministarki Vanjskih Poslova SADČasna Hillary R. Clinton
Ministarka Vanjskih Poslova
Ministarstvo Vanjskih Poslova SAD
2201 C Street NW
Washington, DC 20520
Poštovana predsjednice Ministarstva Vanjskih Poslova gospođo Clinton,

Najnovija odluka vlade bosanskih Srba da započne novu ‘istragu’ i na taj način dovede u pitanje genocid u Srebrenici koji se odigrao 1995-te godine; a koji je počinjen od strane srpskih paravojnih i vojnih formacija; je pokušaj da se negira ne samo taj genocid nego i drugi masakri počinjeni od strane Srba i na taj način da se izazove emocionalni stres među preživjelim žrtvama agresije u Srebrenici kao i u ostatku Bosne od 1992 do 1995. Ovo negiranje genocida je veoma slično pokušajima onih koji žele da negiraju holokaust i reviziraju historiju kao i broj pogubljenih Jevreja od strane nacističkih formacija. Da li je broj žrtava u milionima ili hiljadama ne treba da igra ulogu kada se radi o osuđivanju ljudi koji pokušavaju da negiraju ovakve zločine.
Historijske činjenice i dokazi se ne mogu pobiti, a izvršenje kao i počinioci zločina su potvrđeni od strane Međunarodnog Suda Pravde (ICJ).

Uprkos činjenicama zakona i prirode, vođe i političari bosanskih Srba konstantno pokušavaju da izjednače odgovornost i umanje katastrofalne akcije koje su ponjihovom naređenju izvršene u toku rata i agresije na BiH. Lokalni kao i međunardni sudski organi su detaljno dokumentovali da su bosanski Srbi počinili otprilike 90% svih ratnih zločina u toku konflikta.

Činjenica koja ne može da se pobije je da su srpske (para)formacije počinile genocid u Srebrenici kao i mnoge druge gnusne zločine, kao što je zločin protiv bošnjačkog stanovništva u Podrinju u periodu od ’92 do ’95. Genocid počinjen u Srebrenici 1995-te godine je potvrđen kroz mnoge presude lokalnih i međunarodnih sudova. Po Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) srpske snage su „ imale za cilj istrebljenje 40 000 bosanskih Muslimana koji su živjeli u Srebrenici.“ (Krstićeva žalba) Preko 8 000 žrtava su ubijene i bačene u najmanje 80 masovnoh grobnica, dok je 30 000 bosanskih Muslimana (Bošnjaka) civila na silu izbačeno iz enklave. Mnoge su žene zlostavljanje i brutalno silovane. DNK rezultati Međunarodne Komisije za Nestale Osobe potvrđuje broj od 8 100 srebreničkh žrtava ubijenih u julu 1995. Do sada se utvrdio identitet 6 414 žrtava genocida korištenjem DNK analize.

Naš nedavni sastanak sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova nam je pokazao iskrenu želju da se nađe trajno i održivo rješenje za situaciju u BiH. Iz ovog razloga se nadamo da ćemo vidjeti brzu i jasnu poruku iz Ministarstva vanjskih poslova vođama bosanskih Srba. Brine nas trend nejavljanja i nedostatak odgovora na prijetnje i provokacije manjeg entiteta (ilegalnim) referendumom o otcjepljenju. Političari manjeg entiteta se izgleda ne boje posljedica svojih provokacija, jer je Ured visokog predstavnika izgubio kredibilitet zbog odsustva podrške od strane međunarodne zajednice.

Tražimo od Ministarstva vanjskih poslova da odmah osudi poteze srpskog vrha i da stavi bosanske Srbe pod pritisak da napišu javno izvinjenje i da priznaju planiranje, podršku i izvršenje genocida u julu 1995.

Vjerujemo da bi brzo uključenje BiH u NATO zaustavilo pokušaje manipulacije od strane pojedinaca u BiH i da bi služilo kao jasna i jaka poruka svima u regionu da se suverenitet BiH ne može dovoditi u pitanje. Također preporučujemo hitne ustavne reforme koje bi garantovale ista prava svim građanima, ali bi isto tako eliminisale nedemokratski proces etničkog glasanja koji spriječava centralnu vladu da sprovede u djelo bilo kakve reforme koje bi vodile ka euro-atlanskoj integraciji.

Hvala vam na razumijevanju.

S poštovanjem,

gdin. Haris Alibašić, MPA
Predsjednik Upravnog Odbora KBSA

cc: The Honorable Stuart E. Jones, Deputy Assistant Secretary of State
U.S. Department of State -Bureau of European and Euroasian Affairs