Koordinacija Vermont of Popisu Stanovništva SAD

Na poosljednjem sastanku Bošnjaka nastanjenih u vermontskom gradu Burlingtonu predstavnici vermontskog KBSA su govorili o popisu stanovništva, koji se ovih dana vrši na području Sjedinjenih država, po metodologiji sadržanoj u “USA Cenzusu 2010” .

“Cenzus 2010” je zakonska osnova za popis, koji se kao u većini drugih država svijeta vrši svakih 10 godina.

Svako američko domaćinstvo primilo je tokom marta formular za popis, koji sadrži svega 10 pitanja, na koje treba dati kratke odgovore o: broju osoba u domaćinstvu, ime svake osobe, pol, starosnu dob, srodstvo s nosiocem domaćinstva, stambeno stanje – da li je stan u vlasništvu ili se iznajmljuje i telefonski broj za eventualni kontakt. Unošenje zahtjevanih podataka traži svega desetak minuta.

Predsjednik KBSA Vermont g. Šefik Gosto je, u skladu sa preporukama KBSA, apelirao na sve Bosance/Bošnjake da popis shvate veoma važnim, popune tražene podatke i dostave ih na naznačenu adresu u priloženoj koverti. Popis je posebno značajan za prognane Bosance koji žive na području SAD, jer im prvi put po dolasku u SAD omogućuje da se izjasne o svojoj nacionalnosti i budu popisani kao Bosanci. U tom smislu, naglasio je Šefko, posebno je važno da se na pitanje broj 9. o rasi ( Rasa -Bijela ili neka druga: “Race, White, Some other race”) unese odgovor : Bosniak ili Bosnian ( sto na bosanskom znaci – Bosanac).

Tokom rasprave se pokazalo da su ova pojašnjenja potrebna i dobro došla, jer među bosanskim doseljenicima u SAD ima i onih koji se plaše da će popis biti iskorišten za neke za njih štetne svrhe, pa čak i za eventualni izgon. Za ovakva razmišljanja zaista nema mjesta ni logike, jer se radi o redovnom popisu koji je vršen i ranijih godina, a svi odgovori su zaštićeni od strane američkog gavernmenta i dostupni samo dršavnim organima. I na kraju radi se isključivo o podacima koje već posjeduju nadležni organi, a popisom se samo klasificiraju i sumiraju.

Sličan, ali nešto obuhvatniji popis, izvrsiće se u BiH naredne 2011.godine. Popis u BiH kasni zbog neusaglašene popisne metologije.

U svakom slučaju popis stanovništva SAD je za doseljenike iz BiH od posebnog značaja, ne samo po tome što će im potvrditi nacionalni status, pripadnost državi BiH kao zemlji porijekla, već će b-h uduženjima i pojedincima omogućiti pristup različitim vidovima benificija, koje do sada nisu mogli koristiti.

Na kraju sastanka član IO KBSA Vermont g. Zijad Bećirević upoznao je prisutne o aktuelnim pitanjima međunarodne politike i aktuelnostima Bosne i Hercegovine, uključujući predstojeće izmjene BiH Ustava i skore oktobarske izbore.