KBSA pozdravlja izjave Visoke Predstavnice za Vanjske Poslove EU Catherine Ashton u vezi situacije u BiH

KBSA pozdravlja izjave Visoke Predstavnice za Vanjske Poslove EU Catherine Ashton u vezi situacije u BiHKongress Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja zaključke izvještaja Visoke Predstavnice za Vanjske Poslove EU Catherine Ashton u vezi situacije u Bosni i Hercegovini. Ashton je upozorila da BiH prijeti opasnost kolapsa jer se ključne reforme, koje su neophodne da bi se ostvario mir i stabilnost, koče od strane ratobornih etničkih lidera, navodeći konkretno da je rukovodstvo manjeg entiteta otvoreno prekršilo sekcije Dejtonskog mirovnog sporazuma i suprostavilo se uredu Visokog Predstavnika (OHR). Ona je dodala u svom izvještaju da su politički čelnici manjeg entiteta dovodili u pitanje integritet BiH govoreći o otcjepljenju.

KBSA je u više navrata naglašavao da je manji entitet „otvoreno prekršio“ anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma.

’Veoma smo razočarani manjkom odgovora na provokacije i prijetnje referendumom od strane SNSD (Milorada Dodiga). Izgleda da političari manjeg entiteta nemaju straha od posljedica njihovih izjava od strane OHR-a čiji ured je izgubio autoritet zbog nedostatka američkih reagovanja na ovakve prijetnje.’

Milorad Dodik i njegov manji entitet su ilegalno donijeli odluke o referendumu samo da izazovu OHR i dovedu u pitanje autoritet međunarodne zajednice. Ovo je otvoren prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i nadležnosti koja je data uredu OHR-a da se Sporazum sprovede u djelo. Ured OHR-a više nema potrebnu podršku SAD i EU da bi izvršavao dosljedno svoje dužnosti. Ovo je opasno za BiH i prijeti da uništi sve napore Sjedinjenih Država uloženih u posljednjih 15 godina. Bosanski Srbi se pripremaju da pravno dovedu u pitanje Ured OHR-a i optuže ga za zloupotrebu vlasti.

U našim nedavnim razgovorima sa Ministarstvom Vanjskih Poslova SAD-a (State Department), mi smo naglasili negativnu ulogu političara manjeg entiteta koje podržava srpska vlast i njihovu zajedničku ulogu u destabilizaciji Balkana. Da bi Bosna i Hercegovina opstala i postala stabilna zemlja, svi napori SAD i EU su potrebni da se osiguraju konkretni koraci ka punoj integraciji BiH u NATO i Europsku Uniju.

Ovo je presudan period u kojem je neophodan pun angažman SAD i EU u Bosni i Hercegovini. Posljedice nereagovanja i inertnosti bi bile kobne, jer se u ovom regionu još uvijek nalazi mnoštvo aktivnih srpskih ultranacionalista i njihovih organizacija

Upravni Odbor KBSA