Javno pismo Međunarodnom Krivičnom Tribunalu za Bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnom Sudu Pravde (MSP)

[Pismo u PDF formatu]

Javno pismo Međunarodnom Krivičnom Tribunalu za Bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnom Sudu Pravde (MSP)H.E. Judge Patrick Robinson, President
International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia
P.O. Box 13888
2501 EW The Hague, The Netherlands

H.E. Judge Carmel Agius
Presiding Judge in a Specially Appointed Chamber
P.O. Box 13888
2501 EW The Hague, The Netherlands

Javno pismo Međunarodnom Krivičnom Tribunalu za Bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnom Sudu Pravde (MSP)

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, zastupajući interese bošnjacke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, zahtijeva od Međunarodnog Tribunala za Bivšu Jugoslaviju, da ažurno obavi proces ratnog kriminalca Radovana Karadžića, koji je vodio kampanju genocida nad bošnjackim civilima u BiH. Ovaj čuveni ratni zločinac ne smije da usporava sudski proces i da ismijava Tribunal svojim odugovlačenjem i apsurdnim tvrdnjama da nije imao dovoljno vremena da pripremi svoju odbranu. Karadžić je imao i više nego dovoljno vremena da pripremi svoju odbranu po pitanju optužnice za najgore ratne zločine protiv čovječnosti koji su se desili u Europi poslije Drugog Svjetskog rata, krijući se u Srbiji 14 dugih godina, koristeći lažni identitet. Činjenica je da je Radovan Karadžić pripremio i odobrio genocid, masovna pogubljenja, silovanja, i etnicko čišćenje bošnjackih civila tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu u toku 1992-1995. Direktan rezultat njegovog rukovođenja je bila pogibija više od 100,000 ljudi. On je čak neslavno najavio na državnoj televiziji istrebljenje Bošnjaka u oktobru 1991, prijeteći protiv očekivanog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i odvajanja od Jugoslavije.

Stvarni problemi u čitavom ovom procesu su nedjelotvornost i neuspješnost Haškog Tribunala na žustrom izručenju pravde žrtvama genocida i ratnih zločina. Tribunal nastavlja sa razočarenjima zbog dozvoljavanja da se sudski proces usporava korištenjem svih mogućih rupa u zakonu. Najbolji primjer je proces protiv Slobodana Miloševića koji je trajao više od četiri godine i završio se samoubistvom optuženog u njegovoj ćeliji. Nedavno, Biljana Plavšić, jedna od ključnih figura Karadžićeve vlade, koja je bila priznala tačke optužnice zločina protiv covjecanstva, i koja je odslužila samo šest godina zatvorske kazne je puštena na slobodu. Da uvreda žrtvama ratnih zločina bude još veća ona je javno povukla svoje izjašnjavanje krivice u nekoliko navrata. Dodatno, u slučaju Momčila Krajišnika njegova prvobitna kazna od 27 godina je smanjena na 20, da bi sada on tražio prijevremeno puštanje na slobodu. A da ne spominjemo da tužilaštvo još nije uspjelo da uhapsi Ratka Mladića koji se još uvijek krije u Srbiji.

Nevjerovatno je koliko Tribunalu nije stalo i kako se pasivno ponaša po pitanju propuštenih prilika da uvede presedan i dâ oštru kaznu ratnim zločincima da bi se takvi zločini spriječili ubuduće bilo gdje u svijetu. Sasvim suprotno, ovo letargično ponašanje Tribunala je uvreda za žrtve i sramota za međunarodnu zajednicu. Gubimo nadu u Tribunal i njegov rad i mogucnost da zločinci ikada ubuduće budu odgovorni za nedjela gledajući kako im sud dozvoljava da se ponašaju kao javne ličnosti, daju intervjue, gledajući kako Tribunal krivično proganja Florens Hartman za njene objave ilegalnih i nemoralnih dogovora sa Srbijom glede ključnih dokaza, gledajući kako se toleriše sudac koji otvoreno negira genocid i slično.

Mi zahtijevamo od Tribunala da se svim silama angažuje u ostvarivanju pravde za žrtve. Poslije toliko odugovlačenja ovi ratni zločinci ne smiju da se provuku sa samo simboličnim kaznama za nedjela koja su počinili. Oni su, bez imalo sumnje, pripremili, organizovali i bili odgovorni za izvršenje etničkog čišćenja, ubijanja, silovanja, i genocida nad hiljadama nevinih civila čiji je jedini grijeh bio što nisu bili Srbi. Ako Tribunal nastavi sa ignorisanjem zahtijeva za žustrom pravdom, kredibilitet i uvjerljivost ne samo Ujedinjenih Nacija, nego i Međunarodnog Suda Pravde ce nestati. KBSA zahtijeva da se slijedeće stavke odmah ispoštuju:

  • Brz i odlučan proces u slucaju Karadžić. Ne smije biti odugovlačenja i njemu se ne smije dozvoliti da skreće sa teme zločina za koje je optužen. Sud Pravde ne smije da bude podijum za javne ispade i teatralne predstave suprostavljanja sudu i pravdi. Sud mora zabraniti finansiranje njegove odbrane kroz izvore za koje se zna da im je jedini cilj da se postupak razvuče što duže u nadi da će se optužnica ili umanjiti ili na kraju posve povući. Ovo je neprihvatljivo .
  • Hapšenje i proces Ratku Mladiću. Ovaj general je bio zapovjednik jedinica koje su direktno odgovorne za masovno ubistvo više od 8,000 Bošnjaka u Srebrenici. Ovo je uvreda sa se on i dalje nesmetano šeta po Srbiji.
  • Garancija da će svi ratni zlocinci biti na izdržavanju čitave kazne i da se ukine praksa prijevremenog puštanja na slobodu za masovna ubistva.
  • Javna objava dokaznog materijala koji je zapečaćen u ilegalnom dogovoru sa Srbijom i Crnom Gorom, a koji pokazuje direktnu umiješanost ovih zemalja u rat i agresiju i genocid u BiH. Ovo je imalo direktan uticaj na presudu u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim Sudom Pravde (MSP). U Junu 2009 na hiljade email adresa je poslat dokument potpisan od strane sudija Teodora Merona i Fausta Pokara iz Haškog Tribunala sa datumima od septembra 2005 i aprila 2006. Dokumenti govore o odluci Međunarodnog Tribunala za Bivšu Jugoslaviju po kojoj se, ako su dokumenti autentični, potvrđuje postojanje dogovora izmedu Medunarodnog Tribunala za Bivšu Jugoslaviju (MSP) i Srbije i Crne Gore (SCG) da se zapečate ključni dokazi o odgovornosti Srbije i Crne Gore za agresiju na Bosnu i Hercegovinu (BiH) i genocid u BiH. MeđunarodniTribunal za Bivšu Jugoslaviju mora odgovoriti na pitanja o svojoj nemoralnoj odluci i na upite da se ovi dokumenti objelodane. U ime svih žrtava agresije i genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini, a od kojih neki sada žive na teritoriji Sjeverne Amerike, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) zahtijeva od Međunarodnog Tribunala za Bivšu Jugoslaviju da se izjasni po pitanju vjerodostojnosti ovih dokumenata.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike će nastaviti sa zalaganjem da se sprovede pravda za sve žrtve genocida, silovanja, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti. Mi se iskreno nadamo da će Međunarodni Tribunal za Bivšu Jugoslaviju i Međunarodni Sud Pravde poslušati naša izjašnjavanja i sprovesti pravdu koju sve žrtve i njihove porodice i zaslužuju.

S poštovanjem,

 

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Upravnog Odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Pismo su takođe potpisali:

Emir Ramić
Predsjednik Instituta za Istraživanje Genocida Kanada

Amer Sabitović
Bosanski Akademski Krug (BAK)

Sanja Seferović Drnovsek
Direktorica Bosansko-američki Institut za Genocid i Obrazovni Centar

Senada Softic- Telalović
Predsjednica Vijeća BiH organizacija Australije.

cc: Ambasadorka Susan Rice, trajna predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama
cc: Ambasador John McNee, trajni predstavnik Kanade pri Ujedinjenim nacijama
cc: Ambasador Ivan Barbalić, trajni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama