Protestno Pismo KBSA Bošnjačkom Institutu Sarajevo Zbog Ugošćavanja Mila Đukanovića

[Pismo u PDF formatu]Protestno Pismo KBSA Bošnjačkom Institutu Sarajevo Zbog Ugošćavanja Mila Đukanovića
Bošnjački Institut – Sarajevo
Mula Mustafe Bašeskije 21
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
 
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u ime sjevernoameričkih Bošnjaka, većina žrtave agresije i zločina genocida, poziva članove Senata Bošnjačkog instituta iz Sarajeva da se ograde od sramne odluke dodjeljivanja statusa počasnog člana Mili Đukanoviću, koji je zajedno sa Slobodanom Miloševićem projektovao agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u ime produkcije Velike Srbije.
 
Nagrađivanje Mila Đukanovića je velika uvreda za sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima. To je veliki udarac za sve istinske prijatelje istine i pravde. Sramno je da Bošnjački institut kao renomirana bošnjačka naučna institucija ovim činom pokušava izjednačiti žrtvu i agresora. Mi to ne smijemo dopustiti i KBSA kao glas sjevernoameričkih Bošnjaka diže svoj glas osude i u ime američkih i kanadskih Bošnjaka traži od Senata Bošnjačkog instituta da se ogradi od ove sramne odluke.
 
Ovom sramnom odlukom se ništi prvobitna zamisao osnivaća Bošnjačkog instituta Adil beg Zulfikarpašića o Institutu kao intelektualnoj snazi u svrhu očuvanja najboljih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih vrijednosti.
 
Iz navedenih razloga jeste sramno da se nagrađuje Milo Đukanović, premijer Crne Gore, koja je sa Srbijom izvršila agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i brojne zločine nad Bošnjacima. Mile Đukanović snosi odgovornost za hapšenje i deportaciju Bosanskohercegovačkih  izbjeglica sa Crnogorskog primorija 1992., te istrebljenja Bošnjaka Bukovice i hapšenje rukovodstva SDA Crne Gore.

S poštovanjem,

Haris Alibašić
Predsjednik Upravnog Odbora KBSA

 

Pismo su takođe potpisali:
Emir Ramic
Predsjednik Instituta za Istraživanje Genocida Kanada

Amer Sabitović
Bosanski Akademski Krug (BAK)

Sanja Seferovic Drnovsek
Direktorica Bosansko-američki Institut za Genocid i Obrazovni Centar

Senada Softic- Telalovic
Predsjednica Vijeća BiH organizacija Australije.