Pismo KBSA Bonitetskoj Kući Dun & Bradstreet

[download in .PDF]

Pismo KBSA Bonitetskoj Kući Dun & BradstreetD&B Country Risk Office
Marlow International Parkway
Marlow, Bucks SL7 1AJ
United Kingdom

Nadležnim organima:

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), želimo izraziti našu ljutnju i razočaranje zbog komentara Darren Middleditch-a, ekonomiste za vasu tvrtku, Dun & Bradstreet. U nedavnom intervjuu za poslovni portal koji se nalazi u manjem entitetu Bosne i Hercegovine, gospodin Middleditch je izjavio da u pogledu svoje tvrtke, “najbolje rješenje podjela BiH na nezavisne države prema postojećim granicama”. On je pokušao opravdati ovaj stav na temelju nedavno neuspjesnih pregovora o ustavnim reformama i nastavak političke pat pozicije u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je zbunjujuće da, umjesto zagovaranja za jaču centralnu vladu, a možda čak i ukidanje entiteta, čije “de facto granice” ne predstavljaju suverenitet i državnost, gospodin Middleditch preporučuje podjelu suverene i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. To je ništa manje od sramotnog čina za kompaniju koja bi trebala dati objektivne ocjene rizika zemlje (a ne preporuke ove veličine).

Dok je BiH ekonomija zaista u nestabilnom stanju, posebno u ovim izazovnim vremenima, nezamislivo je da bi jedan predstavnik ovakve tvrtke imao smjelosti dovesti u pitanje suverenitet druge zemlje. Bez obzira koliko je teško za kompanije da posluju u Bosni i Hercegovini, nema opravdanja za takve skandalozne komentare koje služe samo one elemente u Bosni i Hercegovini koji bi željeli ništa više nego da projekt BiH kao države bude neuspjesan. G. Middleditch i Dun & Bradstreet su, u suštini, dali municiju korumpiranim političarima koji su vidjeli ove vrste intervjua kao ovjeru da im radi njihov podmukli plan. To bi, u sustini, moglo biti,samostalno ispunjavanje proročanstva. G. Middleditch je ili u potpunom neznanju te činjenice, ili u stvari dragovoljno promiče srpske ultra-nacionalističke argumente koji bi željeli pretvoriti Bosnu i Hercegovinu u ekonomsku pustoš.

Zahtijevamo hitnu ispriku i povlačenje te izjave. Ako ste doista za izvještavanje o aktualnim uvjetima poslovanja u Bosni – i ono što vjerujete da će poboljšati uvjete poslovanja, trebali bi izraditi preporuke koje se temelje na stvarnosti, i koji su u skladu s međunarodnim pravom. Ove izjave su krajnje nemoralne i neetičke, s obzirom na način na koje su te de facto linije nastale. Stotine hiljada ljudi je ubijeno I raseljeno kao posljedica srpske kampanje etničkog čišćenja koja uključuje genocid i ratne zločine nad bosanskim civilima. Trebali biste se stidjeti da, na taj način, služite dnevnom redu ubojica i ratnih zločinaca, poput Karadžića i Mladića, čineći tvrdnje koje su uvrede žrtvama genocida koji su izgubili svoje živote kako bi Bosna mogla ostati slobodna i nezavisna zemlja. Vaše izvještaj samo stavlja gorivo na vatru onih koji bi željeli da se Bosna i Hercegovina vrati natrag na ciklus nasilja od prije 14 godina. Trebali bi ponovno procijeniti da li će vaš izvještaj poboljšati poslovnu klimu ili da dovede do više krvoprolića.

S poštovanjem,

Mr. Haris Alibašić, MPA
Upravni Odbor KBSA