Saopćenje KBSA povodom odluke komunalne policije Bijeljine da mjeri jačinu zvuka ezana

Saopćenje KBSA povodom odluke komunalne policije Bijeljine da mjeri jačinu zvuka ezanaAtik džamija u Bijeljini i zov ezana koji se širi sa njenog minareta postali su još jednom meta pobornika nacionalne netrpeljivosti a sve pod parolom zaštite (ovog puta sluha) građana ili bolje reći pripadnika jednog naroda.

Lagali bi smo kada bi tvrdili da smo iznenađeni ovim postupkom. Poslije ubijanja (a počelo je baš u Bijeljini) i protjerivanja onih koji se ezanu odazivaju, pokusaj utišavanja zvučnika na minaretu jeste samo “osveta” zbog neispunjenog ratnog cilja -etnički čistog teritorija, pa evo sada pokušavaju barem očistiti vazdušni prostor.

Svima onima koji će možda reći kako nepotrebno politizujemo jedno “mjerenje u skladu sa propisima” postavljamo pitanje: Kako bi ste nazvali pokušaj da se u Sarajevu mjeri jačina zvuka crkvenog zvona?

Odgovornost za politiziranje ovog slučaja svakako snosi načelnik Komunalne službe, Milorad Đukić i njegovi nalogodavci koji putem medija a ne komšijskim odlaskom na kahvu upozoravaju predstavnike IZ Bijeljina. Ako se tome doda da je to “mjerenje” objavljeno kao prvorazredna vijest u medijima manjeg bosanko-hercegovačkog entiteta a zov ezana okarakterisan kao “razlijeganje” onda je očito da se radi o politički motiviranom a ne običnom inspekcijsko-komunalnom mjerenju.

Kao sto smo osudili pokušaj oduzimanja dijela džamijskog prostora isto tako osuđujemo ovaj a i sve druge vidove pritisaka kojima su Bosnjaci Bijeljine izloženi.

Bosanko hercegovački prostor je dovoljno širok a bosanko-hercegovačko uho sposobno da primi sve zvukove koji pozivaju na mir, suživot i međusobno poštovanje. Onima kojima ti zvukovi smetaju poručujemo da provjere nije li zvuk koji im smeta krik žrtava mržnje i netolerancije koju su svojim (ne)činjenjem ustoličili u svoj grad.

Zov ezana je podsjećanje da je Bijeljina oduvjek bila tipični bosanko-hercegovački grad u kome (će) se zvukovi zvona i glas mujezina svakodnevno prepliću.

U ime Upravnog odbora KBSA

Semir Đulić, Glasnogovornik KBSA