Pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Časnim Članovima Kanadskog Parlamenta

Pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Časnim Članovima Kanadskog ParlamentaKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), koji predstavlja interese više od 350.000 Bošnjaka u Sjevernoj Americi, a više od 50.000 kanadskih Bošnjaka, poziva sve pripadnike kanadskog parlamenta da podrže M-416 rezoluciju o genocidu u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ovo rješenje je od najveće važnosti kao sredstvo dovođenja pravde za žrtve genocida. Podržavajući ovu rezoluciju, sa vasom pomoći osiguraćete da svijet sazna istinu o agresiji i genocidu u Bosni, te da takvi zločini nikada ne budu ponovljeni drugdje u svijetu. Ako mi formalno ne priznamo što se dogodilo, ponovićemo istu grešku i dozvoliti sa se takvi zločini ponove.

Zahvaljujemo svim članovima kanadskog Parlamenta, koji su već izrazili podrsku za ovu rezoluciju. Za sve one članove koji se još nisu pridružili, molimo vas da razmislite o signalima koje dajete državljanima Bosne i Hercegovine koji očajnički čekaju pomirenje i život u miru. Trajni mir i pomirenje u Bosni i Hercegovininisu mogući, bez podrške međunarodne zajednice kako bi se poduzeli sljedeći koraci prema euro-atlantskim integracijama. Također Vas molimo da razmislite da li je to rješenje u najboljem interesu kanadskih građana koji su često pokazivali solidarnost s bošnjačkim narodom kako ovdje tako i u inozemstvu.

Kanadski Bošnjaci su se uspješno integrirali tokom godina te su model građana Kanade, radeći za poboljšanje svoje novo-izgradjene zajednice. Oni su lokalno zastupljeni putem kanadskog ogranka KBSA, koji brižno rade sa kanadskim paralamentarcima kako bi se osiguralo ispravno rješenje i izglašavanje istog do kraja godine. Bošnjačke zajednice u Kanadi bi cijenile vašu pomoć u ovoj akciji.

Hvala vam jos jednom za vašu paznju u ovoj vrlo važnoj stvari.

S poštovanjem,

Haris Alibašić, MPA

Predsjednik Upravnog odbora KBSA