Blamaža B&H dijaspore u Australiji od strane B&H parlamentaraca

Blamaža B&H dijaspore u Australiji od strane B&H parlamentaracaU sedmodnevnu posjetu Australiji na poziv Parlamenta ove države stigla je delegacija Parlamenta BiH. Delegacija u sastavu: Ilija Filipović, predsjedavajući Doma naroda u Parlamentu BiH, Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Azra Hadžiahmetović, predsjednica Kluba poslanika Stranke za BiH u Parlamentu BiH, tokom sedmodnevne posjete Australiji posjetila je Sydney, Canberru i Melbourne i imala nekoliko susreta sa parlamentarcima Australije kao i predstavnicima državnih parlamenata New South Walesa i Victorie. Također u zgradi Ambasade BiH u Canberri delegacija je imala prijem i susret sa osobljem ambasade.

Sve u svemu posjeta je bila turističkog karaktera i nasreću sve na račun domaćina. Jedini trošak države BiH za ovu posjetu je avionski prijevoz delegacije koji je koštao sitničavih 50.000 KM, jer gospoda parlamentarci moraju putovati Biznis klasom dok su preostalo dvoje članova delegacije, Mirsada Bukarić, šef sektora za međunarodne odnose i protokol Parlamenta BiH i savjetnik gospodina Živkovića Igor Bunić, morali putovati ekonomskom klasom. Ako dodamo ovom trošku još dnevnice i ostale dodatke za ovu delegaciju, trošak će se uvećati za još minimalnih desetak hiljada maraka.

E da bi sve bilo ovako uspješno i od velike koristi, kako za državu BiH i njene građane u domovini, a posebno za bh građane koji žive u Australiji, pobrinuli su se naši vajni parlamentarci. U programu posjete koju su potvrdili i australski domaćini kao i naša delegacija bila su i dva susreta i foruma otvorenog karaktera sa bh dijasporom u Sydneyu i Melbourneu koja je pripremilo i organizovalo Vijeće bh organizacija Australije. Na prvom takvom forumu u Sydneyu gospodin Živković iz navodno opravdanih razloga nije prisustvovao te je tako izbjegao susret sa našim ljudima, ali vrhunac bahatosti i ignorisanja ljudi koje bi kao trebali da predstavljaju na najvišem nivou, desio se u Melbourneu kada na susret sa bh dijasporom stiže samo gospođa Azra Hadžiahmetović, jer predsjednički dvojac se nije udostojio pojaviti niti bilo čime opravdati razlog svog ne pojavljivanja. Kao šlag na tortu, nisu se pojavili ni savjetnik gospodina Živkovića niti otpravnik poslova ambasade BiH Momčilo Vuković koji se izgleda pridružio bojkotu.

Da li su gospoda Živković i Filipović smatrali da nemaju potrebe ni volje da se sretnu i popričaju sa bh dijasporcima ili su možda bili razočarani što nisu imali ugovorene susrete sa tzv. srpskom ili hrvatskom dijasporom (dijasporama država Srbije i Hrvatske) na čemu su insistirali prije polaska, nije nam jasno ali jasno nam je da ovakvo nedolično ponašanje najviših predstavnika države Bosne i Hercegovine zadaje veliki šamar ljudima koji su toliko daleko od domovine i koji još uvijek ne znaju šta će biti s njihovim dvojnim državljanstvom niti kada će država BiH potpisati barem jedan bilateralni ugovor sa Australijom i time poboljšati njihov status. Izgleda da je najvaznije našim parlamentarcima da se dobro najedu, napiju i naspavaju u hotelima s pet zvijezdica, a bh dijaspora nek se brine sama o sebi jer to su i zaslužili kad ih predstavljaju ovakvi živkovići i filipovići.

Senada Softic-Telalovic
Predsjednica Vijeca BiH organizacija Australije
+61 419 329 344
senadasoftic@optusnet.com.au