Reakcija KBSA Povodom Premlaćivanja Bošnjačkog Studenta Irnesa Željkovića

Reakcija KBSA Povodom Premlaćivanja Bošnjačkog Studenta Irnesa ŽeljkovićaKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, u ime od 350.000 Bošnjaka u SAD i Kanadi, snažno osuđuje okrutnost od strane Kampus policije sa Univerziteta Western Ontario u srijedu 14. oktobra 2009, prilikom uhićenja 22-godišnjaka Željković Irnesa – studenta tog univerziteta u četvrtoj godini društvenih znanosti, rodom iz Glamoča u Bosni i Hercegovini.

To je apsolutno neopravdano da kampus student može zadobiti u 90 sekundi najmanje 18 udaraca u leđa, 14 udaraca u lice, 7 udaraca pendrekom preko ramena, 5 udaraca koljenom u leđa od 6 policajaca … kao opravdanje za navodno nesređeno ponašanje.

Uhititi osumnjičenika je jedna stvar, ali prikaz ovakvu razinu brutalnosti i prekomjerne sile i nasilja kazneno prekoračuje granice. Pogotovo kod studenta bez prethodne historije nasilja.

KBSA se slaže sa bivšim oficirom kampusa – Ryan Venables koji je ocjenio ovu situaciju, i koji zaključuje: “Mi smo posebno obučeni da ne koristimo ovo tvrdo impakt oružje na područjima gdje značajna šteta može biti uzrokovana (tj. vrat, podlaktice i glava) zbog rizika za osumnjičenog. ”
 
Što je još više zabrinjavajuće, je odgovor od University of Western Ontario dužnosnika, koji su opravdali ovu pretjeranu upotrebu sile protiv jednog od njihovih vlastitih studenata. Taj sramotan odgovor pokazuje i nedostatak suosjećanja od strane službenika Univerziteta.

Zahtjevamo odmah, otpuštanje Elgin Austen – šefa policije kampusa, ukoriti i početi kaznene istrage protiv svih policijskih službenika koji su uključeni te izvinuti se porodici g. Željković.

S poštovanjem,
 
U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Semir Đulić, glasnogovornik KBSA