INTERVJU: Što Bošnjaci trebaju da očekuju od Butmira?

INTERVJU: Što Bošnjaci trebaju da očekuju od Butmira?ChicagoRaja: Povod našeg razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, mr. Harisom Alibašićem jeste najava novih pregovora u vezi političke situacije u BiH u organizaciji međunarodne zajednice. Pregovori su planirani na Butmiru. Da li je novi Dayton na pomolu ili nove igre na političkom nebu BiH?

Mr. Alibašić: Osim činjenice da je Butmir, aerodromsko naselje a Deyton američka avio baza, nekako nas slične funkcije asociraju na mogućnost sličnih rješenja za BiH. U Daytonu smo imali predsjednike četiri države a u Butmiru to nećemo imati, nego domaće političare, i predstavnike EU i S.A.D.

Gospodine Alibašiću, kako vi vidite ove pregovore u Butmiru, što mislite da će se riješiti u Butmiru?

Mr. Alibašić: Butmir neće biti Dayton, ali jeste neophodan. Ne ulazeći u nagađanja o čemu če se konkrento razgovarati na Butmiru i nagađanja o tome kakva je svrha razgovora, krajnje je vrijeme da se S.A.D. aktivnije uključe u rješavanja problema u BiH. Ne ulazeći u historiju Bosne i Hercegovine prije devedestih, post Dejtonska Bosna i Hercegovina je na neki način projekt S.A.D., i uloženo je previše truda, novaca i vremena da bi administracija S.A.D. mogla dopustiti daljnju destabilizaciju BiH i regiona. Ovakva inicijativa sazivanja ozbiljnijeg skupa je krajnje dobrodošla iz jednog razloga, situacija u BiH je kritična. Zahvaljujući nacionalističkim interesima, lobiranju RS i Srbije prema EU i S.A.D., BiH je dovedena u ovakvu situaciju u kakvoj se nalazi.

Chicagoraja: Gospodine Alibašiću kako vi ocjenjujete sadašnje stanje u BiH?

Mr. Alibašić: Neosporna je činjenica da entitet RS i Srbija izuzetno otežavaju situaciju u BiH svojim jednostranim potezima, navest ću samo nekoliko primjera – RS i Srbija uspješno troše ogromne novce na lobiranje i medijsku kampanju prema EU i S.A.D. radi promoviranja interesa RS i Srbije za razliku od Federacije BiH koja nastoji poštivati zakonske odredbe BiH što u ovom slučaju je totalno kontraproduktivno. Država BiH mora financirati lobiranje u interesu države BiH jer je jedino priznata i ima legitimitet, dakle država Bosna i Hercegovina a ne entiteti. Srbija i dalje tretira dio BiH kao proširenu teritoriju Velike Srbije, nepoštujući suverenitet i integritet BiH, i dalje nastavlja okupaciju dijela BiH teritorija kod Janje, ne prihvata Rezoluciju o Srebrenici Parlamenta EU, daje atribut državnosti RS, neprotokolarnim prelascima i ulascima srbijanskih političara u BiH. Zatim imamo ilegalnu presudu srbijanskog suda bh. građaninu Iliji Jurišiću. To svi znaju i nitko ništa ne radi. Na drugoj strani Haški sud je svojim neodgovornim odlukama u posljednje vrijeme ozbiljno poljuljao Bošnjake, kao žrtve genocida i terorizma za vrijeme agresije na BiH. Na žalost naši bošnjački političari i stranke se veoma slabo snalaze u svemu tome, djeluju parcijalno. To i jeste glavni cilj drugih da razbiju najmonogobrojniji bošnjački korpus. Nedostak vizije, zajednickog stava svih bošnjačkih i pro-bosanskih snaga i nacionalne politike moglo bi nas koštati puno.

ChicagoRaja: Ove ocjene o stanju u BiH su veoma mračne. Da li je Butmir zadnji vagon, prije bih rekao bufer, na koji se BiH mora ugurati da bi se stvari sredile?

Mr. Alibašić: Sigurno je krajnje vrijeme i bilo da se pokrene ovakvo nešto. Međutim, prošlo je vrijeme parcijalnih rješenja i treba krenuti u suštinsku reviziju Daytona kao održivog rješenja za BiH. Dayton je bio nužnost da bi se zaustavio rat, a danas je nesumnjivo kočnica funkcioniranja BiH. Na žalost, pro-bosanske i bošnjačke stranke nemaju zajednički cilj što če biti najveći gubitak. Jer bez zajedničkog stava nema konzistentne politike a ni pravog cilja.

ChicagoRaja: BiH ima veliku dijasporu i opet se sve dešava bez učešća dijaspore. Šta Vi mislite o tome?

Mr. Alibašić: Odnos vlasti Bosne i Hercegovine – preciznije entitetskog ustrojstva – prema 1,3 miliona svojih građana u dijaspori je katastrofalan. Zato je neophodno da se poduzmu konkretni koraci da bi se spriječilo da BiH iseljenici ostanu bez mogućnosti dobijanja pasoša BiH ukoliko se ne riješi ili adekvatno reguliše pitanje dvojnog državljanstva sa zemljama u kojima sada žive. BiH dijaspora mora biti uključena u bilo kakve razgovore o suštiniskim reformama u BiH. Mora se znati svrha bilo kakvih novih pregovora i tko ce implementirati rezultate. Sve je to nedefenirano. Bošnjaci moraju imati zajednički stav u protivnom iz ovih razgovora možemo izaci sa još gorom situacijom po BiH a pogotovo za Bošnjake nego poslije prvog Daytona.

ChicagoRaja: Šta vi Gospodine Alibašiću kao Predsjednik UO KBSA, najveće nevladine organizacije u S.A.D., koja artikulira i predstavlja mišljenje 350.000 Bošnjaka i probosanskih snaga, mislite o tome u kojem prvcu bi se trebali voditi razgovori u Butmiru?

Mr. Alibašić: Teško je bilo što predviđati, zato što je sve obavijeno velom tajne, ali mi u KBSA tražimo da naši političari, a to doslovce mislim na predstavnike svih naroda u BiH, trebaju rješavati važna pitanja za cijelu BiH koje sam naveo ranije. Konkretno evo samo nekih zadataka kojima bi se mogli baviti političari na Butmiru a koji bi ojačali BiH i doveli je bliže ulasku u EU i NATO.

Objezbijediti funkcionalnu državu u kojoj će vladati zakon i pravo. Bh. građani moraju biti zašticeni na čitavom teritoriju BiH. Sve su češći napadi na povratnike i na džamije u RS. Da imamo pravnu državu takve stvari se ne bi dešavale. Pogledajte na primjer nedavno ubojstvo navijača FK Sarajeva, Vedran Puljić u Širokom Brijegu, što je za svaku osudu. Država BiH mora štititi svoje građane ma gdje se nalazili, bilo gdje u svijetu. Možete zamisliti da je američki građanin otet u Srbiji i stavljen pred montirani sudski proces, što bi se desilo? Ne vjerujem da bi američka vlada dopustila to što je to dopustila bh vlada da Srbija radi bh građaninu Iliji Jurišiću.

– Ukinuti entitetsko glasanje.
Ukinuti sve zakone u BiH i entitetima koji definiraju entitetsko državljanstvo. Državljanstvo BiH mora ostati dovoljno i jedino pravno rješenje za sve građanje BiH, bez obzira u kom entitetu oni bili nastanjeni. Da se na dokumentaciji i obrascima poput JMBG i sl. ukine zahtjev o podacima koji se tiču entitetskog porijekla ili pripadnosti.
– Pojednostaviti proces prijavljivanja za glasanje na izborima.
– Garantirati konstitutivnost na čitavom teritoriju BiH.
– Usvojiti zakon o zabrani i kažnjivosti negiranja genocida nad Bošnjacima i holokausta nad Bosanskim Jevrejima. Plemeniti posao koji su započeli bošnjački prvaci (od kojih su mnogi zbog toga završili po Jasenovcu i drugim balkanskim kazamatima) 1941 potpisivanjem “Muslimanske Deklaracije” kojom se u sred nacističke okupacije u porobljenoj Evropi po prvi put zahtijevala zaštita bh. Jevreja i Roma. Spriječiti sve pokušaje minimizacije kako bosansko jevrejskog, bosansko romskog te nedavnog bošnjačkog stradanja.
– Zaštiti privatnu nepokretnu imovinu. Zabraniti oporezivanje imovine i neobrađenog zemljišta povratnika u RS, jer prognanici bez povratka ne mogu ni obrađivati zemljiste.
– Osigurati održiv povratak Bošnjaka i Bosanskih Hrvata u RS.
– Kazniti korupciju na najstroži mogući način.
– Usvojiti Zakon o dijaspori sa ukidanjem ili zadovaljajućom revizijom člana 17.
– Formirati ministarstva za dijasporu.
Po zvaničnim podacima iz 2007e državljanstvo BiH do sada izgubilo 30.000 (a u 2008 41.000) nasih građana. Dijaspora BiH u Sj. Americi, a zasigurno i u svijetu kao dio šire međunarodne zajednice itekako zainteresirana za ustanovljavanje ovog ministarskog resora.
– Otvoriti dodatna konzularna predstavništva u S.A.D. radi obezbjeđivanja adekvatnih konzularnih usluga najbrojnijoj bh. Dijaspori.
– Ukinuti uvjet da dokumenti (rodni list sa JMB i potvrda o BiH državljanstvu ne smiju biti stariji od 6 mjeseci” – s obzirom da ovaj uvjet uzrokuje gubitak vremena pri podnošenju zahtjeva i omogućava otezanje procedure. U državama demokratskog sistema svaki građanin jednom dobiva po rođenju rodni list koji je za cijeli život važeći kao i drzavljanstvo. Ukoliko je osoba rođena u državi Bosni i Hercegovini ili ukoliko su roditelji državljani (jedan ili oba roditelja) BiH uz koje dijete automatski prima državljanstvo,a po punoljetnosti dijeteta od (18 godina) stiče pravo da dobije svoj odvojeni dokument o državljanstvu koji se automatski prepisuje sa roditeljeve potvrde o državljanstvu.

Ovo su samo neke od točaka koje KBSA traži od političara u BiH da se riješe. Samo ovakvim stavovima i konkretnim zadacima za Butmir sve pro-bosanske strane u BiH mogu ojacati centralne insitucije, sprovesti adekvatnu reformu i konačno stvoriti uvjete za dugoročnu održivost BiH i njezin ulazak u NATO i EU. Bosna i Hercegovina mora imati jaku centralnu vladu, koja neće biti držana kao taoc od strane bilo kojeg entiteta, sa autoritetom da donosi zakone koji zastupaju interese svih konstitutivnih naroda. Naravno idealna situacija u BiH bi bila ukidanje oba entiteta i stvaranje administrativnih regija prema ekonomskim, historijskim i geografskim principima.

Butmir može biti prekretnica za BiH ali sigurno neće riješiti sve probleme. Dobro je da se stvari počnu odmotavati u našoj domovini i da konačno ostavimo iza sebe ružne stvari i da počnemo tražiti razloge za suradnju a ne za obstrukciju BiH. (Intervju obavio: ChicagoRaja)