Pismo Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike New York Times-u

Za urednika New York Times:

Pismo Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike New York Times-u

U nedavnom pismu uredniku, 21. septembra, 2009, Milorad Dodik, pod nazivom “Bosna i mir”, premijer Republike Srpske (RS), manjeg od dva entiteta Bosne i Hercegovine se pokušao prikazati kao agent mira i zastupnik za demokratsku Bosnu i Hercegovinu. To je samo najnoviji pokušaj ovog srpskog nacionaliste da prevari međunarodnu zajednicu da povjeruju kako on nije problem u najnovijoj političkoj pat poziciji koja je zahvatila zemlju. Međutim, mi koji smo upoznati sa g. Dodikom, znamo da je i dalje uporan u podrivanju mirovnih napora, te da je najveći faktor destabilizacije Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Najprije treba napomenuti da je gospodin Dodik trenutno pod kaznenom istragom Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) zbog pronevjere javnih fondova, i rasprostranjena prijevare i zloupotrebe vlasti. Gospodin Dodik je osumnjičen za zloupotrebu položaja da je dodjelio poslovne ugovore firmama u vlasništvu njegovog prijatelja i političkog saveznika Slobodana Stankovića.

Gospodin Dodik i dalje radi protiv integracije BiH u EU stvaranjem političkih zapreka i pružanjem otpora ustavnim reformama koje su jasno navedene kao uvjet prema putu ka euro-atlantskim integracijama. On odbija da se uključi u konstruktivan dijalog i često koristi secesionističke prijetnje kao političko
sredstvo. U posljednje vrijeme, Dodik i Vlada Republike Srpske, su javno osporili odluku Ureda visokog predstavnika u svezi prijenosne kompanije “Elektroprijenos”, i naredio predstavnicima RS da bojkotuju odluku OHR-a i da prekinu sve aktivnosti s ovim javnim poduzećem. On prijeti da ce sazvati referendum za
neovisnost kada god se poduzmu bilo koji napori da se Bosna i Hercegovina unaprijedi kao kohezivna i održiva država. On također odbija priznati bilo koji sud kojim predsjeda Bošnjak. Ovo su samo neki primjeri koji ukazuju na njegove napore protiv održive multietničke i demokratske države BiH.

Gospodin Dodik je također jedan od glavnih barikada na putu mira i pomirenja među građanima BiH tako što odbija da prizna genocid i ratne zločine koji su počinjeni od strane bosanskih Srba za vrijeme rata. Također i dalje vrijeđa žrtve, ne samo što ih ne priznaje, nego i dodaje sol na rane slaveći napore vojske bosanskih Srba. U posljednje vrijeme, Dodik otvoreno negira ratni zločin koji se dogodio u bosanskom gradu Tuzli, gdje je u jednom slučaju masakrirano 71 osoba (civila), uključujući žene i djecu. Sud je već osudio, generala bosanskih Srba, Novaka Đukića do 25 godina zatvora zbog svoje uloge u zločinu. Ipak, političari kao Dodik stoje na putu istine i pravde što su kritični komponenti svih napora za mir i izmirenje u regiji. Dodik i njegova Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) također blokiraju zakon u bosanskom parlamentu koji bi učinio poricanje holokausta i genocida kaznenim djelima, zakon koji je već usvojen od većine europskih zemalja.

Nadalje, Dodik jasno vidi Ured visokog predstavnika (OHR), kao prepreku njegovom nacionalističkom i secesijskom dnevnom redu. Kao konačna poluga u Daytonskom sustavu provjera i ravnoteže, OHR je jedini mehanizam koji drži zemlju zajedno.

Gospodin Dodik je iskoristio godine zanemarivanja situacije od strane Bushove administracije i Europske unije. Tokom posljednjih nekoliko godina, Dodik je sustavno radio na narušivanju svih centralnih institucija vlade Bosne i Hercegovine i sada pokušava skladiti konačne korake koji bi doveli do raspada države BiH, i da na taj način dovrši odvratni posao koji su započeli ratni zločinci Slobodan Milošević i Radovan Karadžić.

Međunarodna zajednica je prisilila Bosnu i Hercegovinu (putem Dejtonskog mirovnog sporazuma) da održava oslabljenju centralnu vladu i dozvolila ekstremistima da dođu na vlast i uguše glasove umjerenosti i tolerancije. To je neprihvatljiv ishod za sve nas koji vjerujemo u mir, pravdu i demokraciju. Daytonski sporazum je bio namijenjen da se zaustavi rat i sačuva suverenitet i neovisnost Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, njegove manjkavosti su dozvolili da ekstremisti poput Dodika zloupotrebljavaju vlast i rade protiv sistema koji tvrde da služe. Ako se Dodikov plan ostvari, to će značiti da je zlo nadjačalo dobro, da su laži ugušile istinu, te da je nagrađena politika genocida i ratnih zločina.

Da citiramo poznate riječi Dr. Martin Luther King Jr.: “Tragedija nije brutalnost zla, nego šutnja dobrih ljudi”. Moramo se upitati koliko će dugo jos Obamina administracija šutjeti i gledati kako gospodin Dodik dovodi Bosnu i Hercegovinu na još jedan val nasilja. Ovo je vrijeme za akciju i moralnu dužnost da se osigura da
Bosna i Hercegovina dosegne svoj potencijal kao multietnička, demokratska i prosperitetna država koja je u potpunosti integrirana u svjetsku zajednicu.

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Haris Alibašić

Predsjednik Upravnog Odbora

www.bosniak.org

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je krovna organizacija koja predstavlja oko 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka