U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti

U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle SakritiBosansku golgotu, stradanja Bošnjaka i genocid nad svojim najbližim – 11.juli Dan genocida; obilježen je u Grand Rapidsu na jedan skroman i dostojanstven način.

U subota u 10 sati prije podne otvorena je izložba slika akademskog slikara mr. Emira Alibašića koje su plijene poglede onih koji polagahno ulaze u novootvoreni kafe-restoran “Galerija”. Na platnu sceneredale su se scene: plač, bol, suze i mezari, time je mr. Alibašić sa svojim djelima je obogatio ovo sjećanje na genocid i ovaj čas iz historie.

Učenjem dove koju je predvodio Edip ef. Makić počelo se sa realizacijom današnjeg sjećanja Odlomcima iz recenzije Fatmira Alispahica i prof. Emira Ramica počelo se sa promocijom knjige “Huk sa drinskih hukova” autorice Nejre Hrustanbegović-Edrenić.

Sa dva prlijepa i nadahnuta monologa gospođa Hrustanbegović je izmamila i suze i aplauze prisutnih u Galeriji. Predsjednik KBSA mr. Haris Alibašić je u svom izlaganju povukao paralelu između bošnjačkoga stradanja i onoga šta je zadaća KBSA. Osvrnuo se i na ratna dešavanja u rodnim Ševarlijama kod Doboja.

U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti

Turobnom muzičkom podlogom polahko se počeo prikazivati dokumentarni film “Krik Srebrenica”. Poslije desetak minuta pojedini polagahno izlaze u bašču sa suznim očima.

Oni koji ostadoše, kriju suze, trpe i nevješto izbjegavaju poglede onih pored sebe. Film se završava i nastaje muk. Svi šute. Svi bi nešto rekli al’ ne ide. Šta poslije ovoga reći? Svaka riječ je suvišna.

U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti

“Još jedno iznenađenje smo za vas pripremili, ali ovo će biti malo ljepše” – bile su riječi jednog od članova UO KKBSA. Pristupilo se organizovanom odlasku u Gradski muzej gdje se svečano predala zastava države BiH kustosu muzeja.

Od danas će se i zastava naše države BiH zajedno sa svim drugima vihoriti i podsjećati sve posjetioce da na ovim prostorima ima i nas. Nas Bošnjaka.

Kemal, Ahmet, Jasmin, Enver, Haris, Zahida, Venso, Bahrudin i svi oni koji makar malo doprinesoše da ovaj čas iz historije bude ovakav kakav i mora da bude, zaslužuju svaku pohalu. Pohvalu zaslužuju i vlasnici ustupljenoga prostora Jasna i Samir Muhamedović kao i oni koji dođoše da nam se pridruže u obilježavanju ovoga Dana sjećanja na genocide u Srebrenici i cijeloj BiH.

U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti

Sutradan, u nedjelju 12. jula 2009. delegacija Koordinacije KBSA zajedno sa svojim gostima su posjetili ICC “Behar” iako u nedovršenoj al’ prelijepoj džamiji zajedno sa džematlijama klanjali dženazu namaz u odsustvu za 534 zvjerski ubijena Srebreničana koji su identificirani I pokopani na 14.godišnjici genocida.

Nadahnutim monolzima Srebrenica i Potočari prisutnima se obratila i Nejra Hrustanbegović-Edrenić. Muk i šutanja. Odobravanje i suze. Veliki su poticaj da Nejra nastavi da radi to zbog čega je bila Tu među nama. Hvala Ti Nejra.

Hvala i svima onima koji nam se pridružiše.

Koordinacija KBSA Grand rapids