U Grand Rapids-u Suze se Nisu Mogle Sakriti

Bosansku golgotu, stradanja Bošnjaka i genocid nad svojim najbližim – 11.juli Dan genocida; obilježen je u Grand Rapidsu na jedan skroman i dostojanstven način.

U subota u 10 sati prije podne otvorena je izložba slika akademskog slikara mr. Emira Alibašića koje su plijene poglede onih koji polagahno ulaze u novootvoreni kafe-restoran “Galerija”. Na platnu sceneredale su se scene: plač, bol, suze i mezari, time je mr. Alibašić sa svojim djelima je obogatio ovo sjećanje na genocid i ovaj čas iz historie.

Učenjem dove koju je predvodio Edip ef. Makić počelo se sa realizacijom današnjeg sjećanja Odlomcima iz recenzije Fatmira Alispahica i prof. Emira Ramica počelo se sa promocijom knjige “Huk sa drinskih hukova” autorice Nejre Hrustanbegović-Edrenić.

Sa dva prlijepa i nadahnuta monologa gospođa Hrustanbegović je izmamila i suze i aplauze prisutnih u Galeriji. Predsjednik KBSA mr. Haris Alibašić je u svom izlaganju povukao paralelu između bošnjačkoga stradanja i onoga šta je zadaća KBSA. Osvrnuo se i na ratna dešavanja u rodnim Ševarlijama kod Doboja.

Turobnom muzičkom podlogom polahko se počeo prikazivati dokumentarni film “Krik Srebrenica”. Poslije desetak minuta pojedini polagahno izlaze u bašču sa suznim očima.

Oni koji ostadoše, kriju suze, trpe i nevješto izbjegavaju poglede onih pored sebe. Film se završava i nastaje muk. Svi šute. Svi bi nešto rekli al’ ne ide. Šta poslije ovoga reći? Svaka riječ je suvišna.

“Još jedno iznenađenje smo za vas pripremili, ali ovo će biti malo ljepše” – bile su riječi jednog od članova UO KKBSA. Pristupilo se organizovanom odlasku u Gradski muzej gdje se svečano predala zastava države BiH kustosu muzeja.

Od danas će se i zastava naše države BiH zajedno sa svim drugima vihoriti i podsjećati sve posjetioce da na ovim prostorima ima i nas. Nas Bošnjaka.

Kemal, Ahmet, Jasmin, Enver, Haris, Zahida, Venso, Bahrudin i svi oni koji makar malo doprinesoše da ovaj čas iz historije bude ovakav kakav i mora da bude, zaslužuju svaku pohalu. Pohvalu zaslužuju i vlasnici ustupljenoga prostora Jasna i Samir Muhamedović kao i oni koji dođoše da nam se pridruže u obilježavanju ovoga Dana sjećanja na genocide u Srebrenici i cijeloj BiH.

Sutradan, u nedjelju 12. jula 2009. delegacija Koordinacije KBSA zajedno sa svojim gostima su posjetili ICC “Behar” iako u nedovršenoj al’ prelijepoj džamiji zajedno sa džematlijama klanjali dženazu namaz u odsustvu za 534 zvjerski ubijena Srebreničana koji su identificirani I pokopani na 14.godišnjici genocida.

Nadahnutim monolzima Srebrenica i Potočari prisutnima se obratila i Nejra Hrustanbegović-Edrenić. Muk i šutanja. Odobravanje i suze. Veliki su poticaj da Nejra nastavi da radi to zbog čega je bila Tu među nama. Hvala Ti Nejra.

Hvala i svima onima koji nam se pridružiše.

Koordinacija KBSA Grand rapids