KBSA Pismo u Vezi Biometrijskih Pasoša

KBSA Pismo u Vezi Biometrijskih Pasoša(PDF Format)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić
Član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić
Sven Alkalaj, Ministar vanjskih poslova BiH

Poštovani:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je zabrinut saopćenjem Ambasade Bosne i Hercegovine u Washington D.C.u i Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine (GK BiH) u Čikagu, pod direkcijom Ministarstva vanjskih poslova (MVP), povodom implementacije novog sistema o biometrijskim pasošima. U saopćenju, Konzulat je informirao državljane Bosne i Hercegovine koji borave u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da zbog implementacije novog biometrijskog sistema, neće više imati mogućnost da podnose zathjeve za pasoše putem pošte, nego da ubuduće moraju zakazivati termin u jednom od samo dva diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) u Sjedinjenim Američkim Državama.

KBSA razumije neophodnost implementacije biometrijskog sistema za pasoše, naročito nakon posljednjih vijesti o nastavku viznog režima Europske Unije za državljane Bosne i Hercegovine, Bošnjake, ali je iznenađen činjenicom da će jedna od najbrojnijih dijaspora nepravedno snositi teret za nedostatak planiranja i pristranom ponašanju MVP. Činjenica je da su Sjedinjene Američke Države teritorijalno veće od Europe ali ipak imaju samo dva DKP-a koji ne mogu da adekvatno služe konzularne potrebe od više stotina hiljada državljana Bosne i Hercegovine koji borave u Sjedinjenim Američkim Državama. S druge strane, u
Europi postoji više od 20 DKP predstavništva uključujući i u državama sa veoma malim brojem građana BiH kao što su Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija i druge.

Osnovni problem sa novom procedurom o zahtjevu novih pasoša je da nepravedno polaže ogromni teret na državljane Bosne i Hercegovine koji borave u SAD. Na primjer, državljani Bosne i Hercegovine koji borave u državi Kaliforniji moraju napraviti termin sa Konzulatom u Čikagu i putovati više od 3000 kilometara samo da bi mogli podnijeti zahtjev za pasoš. Osim financijskog tereta koje predstavlja putovanje avionom na velike razdaljine, također treba uzeti u obzir prepreke vezane sa životnim obavezama kao što su nemogućnost izostanka s posla, škole, te obaveze prema obitelji i djeci. Uzimajući u obzir sve poteškoće i troškove, obični zahtjev za pasoš bi koštao više od 1500 dolara. Ovo je prosto neodrživ i nerealan process i mora se bez odlaganja osloviti, jer svi državljani Bosne i Hercegovine treba da imaju pravo na neometane konzularne usluge.

Nove procedure diskriminiraju državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i narušavaju njihovo pravo na konzularne usluge i  održavanje odnosa sa domovinom. Iste također mogu rezultirati u otuđivanje BiH dijaspore i razočarenje sa svojom domovinom. Važno je shvatiti da bi ovo bio
tragičan rezultat ne samo za dijasporu nego i za državu Bosnu i Hercegovinu. Ne smijemo podcjeniti vrijednost državljana Bosne i Hercegovine koji borave u SAD što se tiče njihovog utjecaja na Bosnu i Hercegovinu u političkom, kulturnom, i ekonomskom pogledu. Ne treba zaboraviti da su Sjedinjene Američke Države svjetska ekonomska, politička velesila i prijatelj Bosne i Hercegovine.

Imperativno je da se formulira rješenje koja je realno i održivo za državljane Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, i koja bi isto tako osigurala uspješnu implementaciju sistema za biometrijske pasoše. Nelogično da Sjedinjene Američke Države sa daleko većim geografskim prostorom i daleko većom populacijom državljana Bosne i Hercegovine nije tretirana kao zemlje EU i zapadne
Europe. Vlada SAD je potpisnica Daytonskog sporazuma i prijatelj BiH i sa najvećim brojem državljana BiH u inostranstvu i kao takva treba da se ravnopravno tretira.

Kao dugoročno rješenje predlažemo da se otvori veći broj DKP-ova u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se ubuduće bolje služile građanske konzularne potrebe.

Nadamo se da ćete saslušati naš poziv i poduzeti odgovarajuće mjere da oslovite ovaj problem.

S poštovanjem,

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Upravnog dbora KBSA