Doživotna kazna zatvora za paljenje bošnjačkih žena, djece i staraca

Doživotna kazna zatvora za paljenje bošnjačkih žena, djece i staracaHaški tribunal je osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu od 1992. do 1994. godine.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg Patricka Robinsona proglasilo je Milana Lukića (42) krivim po svim tačkama optužnice, za spaljivanje najmanje 119 civila, većinom žena, djece i staraca, u dvije kuće u Višegradu u junu 1992. godine, i za ubistva 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Sredoje Lukić (48) proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992. godine, i ubistava na obali Drine i mučenja u Uzamnici. Sudsko vijeće je utvrdilo da nije dokazano da je Sredoje Lukić bio prisutan, ni učestvovao u spaljivanju 60 Bošnjaka u višegradskom naselju Bikavac 26. juna 1992. godine. Spaljivanje živih bošnjačkih civila, u čemu je Milan Lukić igrao ključnu ulogu, sudija Robinson je nazvao najgorim djelom protiv čovječanstva na kraju 20. vijeka.