KBSA Pismo Ministru Alkalaju, re: Nepriličnog Ponašanja Branka Kesića

KBSA Pismo Ministru Alkalaju, re: Nepriličnog Ponašanja Branka Kesića[PDF Format]
Sven Alkalaj, Ministar vanjskih poslova BiH
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
Ul. Musala 2, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Cijenjeni Ministre Alkalaj:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija Bošnjaka, oštro prosvjeduje i osuđuje neprilično ponašanje veleposlanika BiH u Italiji, g. Branka Kesića i negiranja genocida nad Bošnjacima. Njegov odgovor na poziv od strane nevladine organizacije Gruppo Consiliare Aggiunto da prisustvuje obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, je neumjesan i neprikladan jednom diplomati. Takvo otvoreno negiranje činjenica, tj. genocida koji su srpske vojne formacije izvršile u Srebrenici su pokazatelji stanja u kojem se nalazi BiH diplomatija.

Ovom prilikom KBSA izražava svoju zabrinutost zbog sve češćih pojava nepriličnog i od strane Ministarstva Vanjskih Poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) necenzurisanog ponašanja izvjesnog broja ambasadora, koji narušavaju principe diplomatske objektivnosti spram svih građana zemlje koju u inostranstvu predstavljaju. Ne može diplomata koji zanemaruje ili negira forenzičke i historijske dokaze koji se tiču procesuiranih masovnih zločina izvršenih nad Bošnjacima tokom 92-95, a pogotovu u vezi genocida u Srebrenici, u stanju pravovaljano zastupati bilo interese BiH.

U trenutnoj situaciji kada su Bosni i Hercegovini potrebne jake i efikasne institucije koje će omogućiti ulazak u EU i NATO, te nadamo se i Vijeće Sigurnosti UN-a, sve je više slučajeva neprimjernog i nekažnjenog ponašanja osoba koje predstavljaju BiH institucije u inostranstvu.  Zadnji primjer ponašanja nedostojnog jednom bosanskom ambasadoru dolazi od gospodina Kesića. A kada se takav jedan incident, kojim se umjesto interesa svih BiH građana u prvi plan stavljaju zločinačke organizacije i osuđeni kriminalci počini van BiH, onda se medijska pažnja, ozbiljnost situacije i težina incidenta višestruko uvećava.

Nedavno je još jedan bh. ambasador, Miloš Prica, u svom pismu od 6. septembra 2006 stavio privatne veze sa osuđenom ratnom zločinkom Biljanom Plavšić iznad općih interesa zemlje i građana koje predstavlja. Koliko nam je poznato, Prica ni do danas nije disciplinski kažnjen niti je bio odmah povučen sa dužnosti, čime se status BiH u okvirima međunarodne zajednice svojevremeno značajno unazadio.

U svjetlu sve učestalijih javnih uvreda državnih službenika upućenih na račun BiH i žrtava genocida, te pokušaja negiranja ili revidiranja genocida nad Bošnjacima od pojedinih predstavnika diplomatskog korpusa BiG, KBSA zahtjeva od Ministarstva vanjskih poslova da preduzme mjere s ciljem sankcionisanja Kesica. Nadalje, KBSA smatra da slucaj Kesic ali i ostali pružaju MVP i ostalim bh. institucijama dodatne dokaze o potrebi brzog usvajanja zakona o zabrani negiranja genocida u skladu s evropskim i svjetskim principima, ali i bolje selekcije diplomata.

S poštovanjem,

Mr. Haris Alibašić, Predsjednik
Upravni Odbor KBSA

CC:
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić
Član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić