Novi Sistem Civilnog Registra BiH i Biometrijske Putne Isprave

Novi Sistem Civilnog Registra BiH i Biometrijske Putne IspraveČikago, IL (sačuvaj) – Generalni konzulat Bosne i Hercegovine (GK BiH) Čikago je obaviješten putem Ministarstva Vanjskih Poslova BiH da od 01. jula 2009. godine se u Bosni i Hercegovini pušta u funkciju novi sistem Civilnog registra i izdavanje biometrijskih putnih isprava BiH.

Zbog prelaska na novi sistem, Ambasada BiH u Vašingtonu i Generalni konzulat BiH u Čikagu neće primati zahtjeve za izdavanje pasoša/putovnica izmedju 26. juna. 2009. godine i dana implementacije novog sistema.

Implementacija novog sistema u Generalnom konzulatu BiH Čikago se očekuje do sredine mjeseca jula dok će naši državljani koji žive u jurisdikcionom području Ambasade u Vašingtonu biti naknadno obavješteni o početku akvizicije biometrijskih podataka. Akvizicija biometijskih podataka znači da će državljani BiH koji žele dobiti BiH pasoš/putovnicu u SAD-u ubuduće morati zakazivati termin u jednom od DKP-a BiH u SAD-u (Vašington ili Čikago) i ličnim dolaskom obezbjediti davanje biometrijskih podataka – otiska prsta i slikanje. Dakle, ovim se ukida dosadašnja praksa zaprimanja zahteva i izdavanje pasoša/putovnica putem pošte.

Podsjećamo naše državljane da je uvođenje biometrijskih pasoša/putovnica jedan od preduslova za ukidanje viznog režima državljanima Bosne i Hercegovine pri putovanju u zemlje Evropske unije.

Jurisdikciono područje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Čikagu čine sljedeće savezne države: Arizona, California, Colorado, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Tennesse, Utah, Washington, Wyoming, Wisconsin. Za sve ostale savezne države je nadležna Ambasada BiH u Vašingtonu.

GENERALNI KONZUL

Eldin Kajević