Delegacije Kongresa SAD-a u Posjeti Bosni i Hercegovini

Delegacije Kongresa SAD-a u Posjeti Bosni i HercegoviniČlan Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je u nedjelju delegaciju Kongresa SAD-a sa senatorom Richardom Durbinom na čelu. U delegaciji su bili i senatori George Voinovich i Roger Wicker te kongresnici Christopher Smith, Mike McIntyre, Louise Slaughter, Gwen Moore, Lloyd Doggett, Robert Aderholt i Madeleine Bordallo.

Senator Durbin je istakao da je ova posjeta pokazatelj velikog interesa SAD-a za situaciju u BiH te za njezin napredak prema članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. Senator Wicker je potcrtao sastav ove delegacije te naglasio da posjeta ovako utjecajnih senatora i kongresnika šalje snažnu poruku o zainteresovanosti SAD-a za BiH.

Kongresnik Smith se interesovao za daljnju ulogu OHR-a te izrazio zabrinutost da BiH neće biti u stanju funkcionirati ako OHR ode, a mehanizam entitetskog glasanja bude zadržan. Smith je kazao da Kongres ne bi mogao donositi zakone ukoliko bi svaka odluka mogla biti blokirana od manje od 25 posto njegovih članova. Istakao je da je razočaran zbog odsustva drugih članova Predsjedništva BiH s ovog sastanka.

Silajdžić je potcrtao opredijeljenost BiH za što skorije članstvo u NATO-u te potrebu daljnjeg prisustva OHR-a u zemlji. Istakao je neophodnost još snažnijeg angažmana SAD-a u BiH te potrebu da SAD i EU djeluju prema BiH na političkom nivou jer su pred zemljom problemi političke, a ne tehničke prirode.

Šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Miroslav Vujičić je u ime Nebojše Radmanovića pozdravio učesnike sastanka te pojasnio da je predsjedavajući Radmanović odsutan zbog proslave krsne slave Vojske RS-a, odnosno 3. pješadijskog puka puka Oružanih snaga BiH. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako je objasnio njegov savjetnik Davor Vuletić, nije mogao prisustvovati sastanku zbog ranije preuzetih obaveza.