Pismo KBSA za Visokog Predstavnika Valentin Inzko

Pismo KBSA za Visokog Predstavnika Valentin InzkoVisoki predstavnik Valentin Inzko        
Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Europske unije
Emerika Bluma 1
Sarajevo, 71 000, Bosna i Hercegovina

Cijenjeni Visoki predstavniče Inzko:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija američkih i kanadskih Bošnjaka podržava odluku Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Europske unije (OHR) da poništi Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa “Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s Republike Srpske na institucije Bosne i Hercegovine“, koje su objavljene 15. juna u Službenom Glasniku RS. Zaključci skupštine manjeg entiteta se kose sa Ustavom države Bosne i Hercegovine (BiH) i prema tome su neodrživi i štetni po stanje europskih integracija i oporavka demokracije u BiH.

OHR treba da intenzivira svoje napore na uspostavljanju trajnog, miroljubivog, civiliziranog i održivog rješenja političke situacije u BiH. Smatramo da Visoki predstavnik može i treba da se koristi Bonskim ovlastima kako bi se onemogućili ovakvi pokušaji narušavanja suvereniteta BiH, a koji imaju za cilj destabiliziranje države. To je naravno sve izraženije kod pojedinih predstavnika administracije iz manjeg entiteta i njihovih lobističkih organizacija koje djeluju u SAD i Evropi. Njihov cilj je destabiliziranje BiH, apsolutna segregacija građana po etničkim osnovama, konačna podjela BiH i odvajanja njene teritorije. Radi se o istom kobnom cilju koji je propao za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ohrabreni nekažnjavanjem retorike svojih vođa, poslanici Skupštine manjeg entiteta svjesno i ciljano donose skupštinske odluke koje su drastično kršenje Ustava BiH i odluka bivših Visokih predstavnika a sve u cilju slabljenja države BiH, usporavanja njenog puta ka Euro-atlanskim integracijama i ostvarenja ratnih ciljeva političkim sredstvima. Računajuci na sporost i neodlučnost međunarodne zajednice a posebno pojedinih članica i predstavnika Europske Unije, institucije i političke stranke manjeg entiteta nastoje na dijelu suverene BiH stvoriti političke i društvene uslove prihvatljive za samo jedan narod. Čak što više ,ni institucija OHR-a nije poželjna u manjem entitetu o čemu svjedoče mnoge izjave Premijera manjeg entiteta, Milorada Dodika.

KBSA je i ranije u više navrata upozoravao da bi povratak nacionalističke retorike i secesionističke politike mogao dovesti do potpune političke paralize i destabilizacije u BiH i u cijeloj regiji. Očito je to cilj Dodikove politike kako bi svijetu pokazao neodrživost jedinstvene, multietničke i suverene BiH. KBSA odbija takve aluzije i stavove i traži od OHR-a da poduzme konkretne korake na uklanjanju političkih predstavnika koji opstruiraju suvremene demokratske procese u BiH, ometaju ravnopravan ekonomski razvoj, i blokiraju put prema Euro-atlanskim integracijama.

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže svoju odlučnost i spremnost da zaustavi destruktivne nacionalističke pokušaje da se ponovno uvede mržnja i podjela naroda u BiH. Imperativno je da međunarodna zajedinca ne ponovi svoje greške iz prošlosti gdje su iste nacionalističke ideje tolerisane i dozvoljene da rezultiraju u najgore zlodjelo počinjeno u Europi od Drugog svjestkog rata. Za samo nekoliko sedmica svijet ce obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici. Zahtjevamo od vas da odate poštovanje žrtvama time sto ćete osigurati da njihovi životi nisu uzalud tragično izgubljeni.

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik KBSA