Pismo KBSA Haškom Tribunalu u Vezi Suđenja Florence Hartmann

Pismo KBSA Haškom Tribunalu u Vezi Suđenja Florence HartmannSudija Patrick Robinson          [pdf]
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju
P.O. Box 13888
2501 EW The Hague, The Netherlands

Sudija Carmel Agius
Predsjedavajući sudija
P.O. Box 13888
2501 EW The Hague, The Netherlands

Vaša Ekselencijo Sudija Robinson i Sudija Agius:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija Bosnjaka Sjeverne Amerike, je duboko zabrinut zbog nastavljene krivične tužbe protiv Florence Hartmann, bivše glasnogovornice tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Činjenice su da je gđica. Hartmann istinito potvrdila za javnost, u njenoj knjizi “Mir i Kazna” i u tekstu “Skriveni ključni dokumenti o genocidu”, o postojanju tajnih dokumenata koji su ostali nedostupni javnosti u veoma važnoj tužbi protiv Srbije i Crne Gore za orkestrirani genocid nad Bošnjacima. Inkriminirajući dokumenti su razmotreni na sastancima iza zatvorenih vrata da bi Srbija kasnije zabranila upotrebu zapisnika  da ne bi bili upotrebljeni u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore na Međunarodnom sudu pravde (MSP). Sudske odluke u odnosu na ove dokaze moraju biti ispitane i sudski postupci pokrenuti da bi se došlo do istinske vladavine zakona, mira, i pravde.

Također je uznemiravajuće da je gđica. Hartmann jedina koja je optužena za objavu detalja o dogovoru izmieđu MKSJ-a i Srbije, iako su ove informacije već bile poznate javnosti još 2005-e godine. 

Užasno je da u 21-om vijeku netko može biti proganjan samo zato što govori istinu. Ovakav postupak može imati narušavajuće posljedice na slobodu govora, kao i na bilo koje buduće napore da se dođe do pravde za žrtve genocida. Prema tome, imperativno je da bilo koji sudski postupak koji se odnosi na ovaj slučaj mora isto tako razmotriti valjanost sudske odluke o zabrani upotrebe skirvenih dokumenata s obzirom na njene naknadne posljedice na konačnu presudu i ishod tužbe.

KBSA zahtjeva da bilo koji sudski postpuak protiv gđice. Hartmann mora biti praćen sa jednako žestokim sudskim procedurama protiv MKSJ-a i MSP-a zbog kriminalnog akta spriječavanja i skrivanja važnih dokaza. Kao krovna organizacija Bošnjaka Sjeverne Amerike, tražimo da uzmete u obzir naš zahtjev i uvidite nužnost primjene zakona podjednako i u punom duhu pravde. Nesretno je što gđica. Hartmann nije imala druge legalne mogucnosti da iznese istinu na vidjelo. KBSA poštuje vladavinu zakona ali u potpunosti podržava obranu gđice. Hartmann protiv nepravednih optužnica.

Na kraju, KBSA zahtjeva poništavanje bilo kakvog dogovora između MKSJ-a i vlade Srbije a koji se tiče dokaza o genocidu, te da se odmah otvore tajni dokumenti kako bi se pomoglo da dođe do pravde za žrtve genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini.

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik KBSA