Američki San Moguć i u Bosni i Hercegovini

Američki San Moguć i u Bosni i HercegoviniUPIS U AKADEMSKU 2009/2010

Dvije diplome, kvalitetno školovanje, briga za svakog studenta i društvena odgovornost garancija su povjerenja prema Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Dvije diplome, AUBiH i svjetski priznata američka SUNY diploma, američki sistem školovanja, ugledni američki profesori, američki udžbenici, sistem učenja na daljinu i pristup elektronskoj bibilioteci koju čini preko 18 miliona različitih naslova, zatim studij orijentiran izgradnji karijere koji osigurava vrlo visoku mogućnost zaposlenja, te plaćena praksa u SAD i praksa u BiH, nastava na engleskom jeziku, ali i vrlo povoljni uvjeti finansiranja studija, samo su neke od prednosti koje AUBiH nudi svojim studentima.

U okviru ove prestižne visokoobrazovne institucije, na Fakultetu međunarodnih finansija i bankarstva, Fakultetu digitalne ekonomije i informacionih tehnologija, te Fakultetu međunarodnog prava i diplomatije, u Tuzli i Sarajevu se školuju studenti koji će uz diplomu AUBiH dobiti i svjetski priznatu diplomu State University of New York (SUNY). Nakon otvaranja Koledža međunarodnog prava u Banjoj Luci u martu ove godine, AUBiH planira i otvaranje Koledža u Beogradu.

„Studenti, roditelji, poslodavci, poslovni partneri, te različito profilirane institucije, udruženja građana i dijaspora, podržavaju rad AUBiH i vide u njemu kvalitetnu i prosperitetnu visokoškolsku instituciju, ali i šansu za bolju BiH. Zajedno gradimo međusobno povjerenje bazirano na stabilnim osnovama: na kvalitetu obrazovanja zasnovanom na američkom sistemu školovanja, brigom za svakog pojedinačnog studenta i društvenom odgovornosti koju prezentujemo kroz različite projekte. Jedan od tih projekata je i program donacija 33 stipendije studentima širom BiH, pod nazivom „Milion dolara za američki san“. Zbog svega navedenog, interes budućih studenata i roditelja za upis na jedan od fakulteta AUBiH je svakim danom sve veći“, riječi su Denisa Prcića, predsjednika Upravnog odbora AUBiH.

Jedan od bitnih faktora uspjeha Američkog univerziteta u BiH je i originalan način prilagođavanja američkog sistema obrazovanja bosanskohercegovačkim prilikama. Upis na fakultet je vrlo bitna životna odluka. Mladi ljudi koji završavaju srednje škole nalaze se na prekretnici njihovog budućeg životnog i poslovnog opredjeljenja. S druge strane, roditelji su možda još i više svjesni te činjenice, jer svako želi najbolje svome djetetu.

„Naš uspjeh temelji se, prije svega, na toplom ljudskom pristupu svakom studentu i roditelju. Taj osobni pristup podrazumijeva realno predstavljanje naših mogućnosti, prepoznavanje i isticanje vještina i posebnih nadarenosti svakog studenta, ali i ukazivanje na određene nedostatke kod određenih pojedinaca. I studenti i roditelji prepoznaju i cijene takav realan pristup“, pojašnjava Prcić i dodaje ;kako već nakon prvog susreta u preliminarnim razgovorima s kandidatima, prije samog upisa, svima bude jasno da se ovdje ne radi o pukoj prodaji i lobiranju, već o istinskoj brizi za dobrobit svakog pojedinca. „Naglasio bih da studenti cijelo vrijeme školovanja borave sa svojim porodicama i da po znanje kakvo nudi američki sistem obrazovanja ne moraju ići nigdje izvan svoje zemlje“, ističe Prcić.

Preporuke roditelja

Ljutvo Hajrović, otac Kenana Hajrovića iz Sarajeva, studenta 2. godine Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva, je prije svega roditelj ali i poslodavac (ugledan bh. biznismen i vlasnik kompanije Dallas). Hajrović je veoma zadovoljan Američkim univerzitetom u BiH kao izborom svog sina, jer primjećuje da je Kenan fokusiran na ono što će mu trebati u budućnosti. Ističe da je „najvažnije savršeno znanje engleskog jezika, ali i sama činjenica da studira na specijaliziranom odsjeku. Pored toga, gosp. Hajrović se osvrnuo i na odgojno – obrazovnu odrednicu Univerziteta: „Ponekad profesori i osoblje fakulteta znaju više o mom djetetu nego ja, jer su konstantno u toku svih dešavanja i stalno su mu na raspolaganju“. Naglašava da, kad god je u prilici AUBiH preporučuje drugim roditeljima i studentima. „Uostalom, ove godine ću i svoje drugo dijete upisati na AUBiH, jer smatram da je sa AUBiH američki san moguć i u BiH“, riječi su Hajrovića.

I Mirsad Ibrić, otac Nejre Ibrić iz Sarajeva , studentice 1. godine Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva, je sličnog mišljenja. Kao roditelj i poslodavac (poznati novinar i vlasnik Radija M), ističe da je studiranje njegove kćerke na AUBiH rezultirao odličnom atmosferom u kući, gdje ona svoje veliko zadovoljstvo prenosi i na ostale članove porodice. Ibrić, kao vrijednost, posebno ističe američki sistem obrazovanja i pohađanje jednog semestra u SAD-u. “Stoga sam ovaj Univerzitet preporučio jednom roditelju, koji je već obavio razgovor sa jednim od rukovodilaca AUBiH”, završava Ibrić.

Marinko Mikulić je otac Martina Mikulića iz Širokog Brijega, studenta 1. godine Međunarodnog prava i diplomatije: „Odlučili smo se za AUBiH jer smatramo da će naš sin Martin, kada završi školovanje, biti u mogućnosti birati posao u relevantnim institucijama, a ne čekati na birou za zapošljavanje. Dakle, vjerujemo da će steći kvalitetno obrazovanje, te da će moći konkurirati u svojoj zemlji, ali i bilo gdje u svijetu. Računam i na činjenicu da naša zemlja ide ka Evropskoj uniji, te da će kadar ovog profila u budućnosti biti potreban bh. tržištu.“

A, Jovanka Hrkić iz Bihaća, majka Borisa Hrkića, studenta 1. godine Fakulteta digitalne ekonomije i informacionih tehnologija smatra da su dvojna diploma i sama priroda fakulteta, odnosno spoj digitalne ekonomije i informacionih tehnologija, najveće prednosti studiranja na AUBiH. „Engleski jezik također je vrlo važan i takav fakultet sigurno ima budućnost, a mom će sinu, uvjerena sam, obezbijediti i sigurnu egzistenciju u budućnosti. Svakom bih roditelju preporučila ovaj univerzitet, a da to iskreno mislim, potvrđuje i činjenica da sam svoje dijete upisala na AUBiH“, naglašava Hrkić.

Suada Čamdžić iz Tuzle, majka Naide Čamdžić, studetnice 3. godine Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva smatra da je odabir ovog fakulteta bio jedini pravi izbor, jer bi „kao roditelj i nakon tri godine opet isto postupila. Oduvijek sam vjerovala u AUBiH, iako je generacija moje kćeri bila prva koja je upisala ovaj univerzitet. Kvalitet nikada nije bio upitan, a kao dokaz da idu naprijed je i činjenica da prva generacija, odnosno sada već treća studijska godina, ovog ljeta putuje u New York kako bi odslušala jedan semestar u SUNY kampusu. Uvjerena sam da će upravo prva generacija ponijetu slavu Američkog univerziteta“, završava Čamdžić.

„Meni je, kao i svakoj majci, najbitnija sreća moje djece“, kaže nam na početku razgovora Elzana Karakaš iz Travnika, majka Belme Karakaš, studentice 2. godine Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva, i nastavlja: „Belma je studirala prvo na javnom univerzitetu, a ja sam sada svjesna da je tek upisom na AUBiH načinila pravi izbor. Kako je ona zadovoljna odnosom profesora prema studentima i njihovom otvorenošću u svakom trenutku, tako smo i mi kao roditelji od samog početka imali sve potrebne informacije na raspolaganju. Ovakav način rada je dokaz da je komunikacija i uvažavanje studenata vrlo važno.”

Sigurno zaposlenje

„Povjerenje koje smo stekli kod studenata i roditelja, dodatan su motiv da ustrajemo u našoj pozitivnoj misiji. Želimo da našim djelovanjem na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije promoviramo i primjenjujemo najkvalitetnije principe i metode u visokoškolskom obrazovanju, koje su bazirane na tradiciji sistema obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država. Na ovaj način, AUBiH svojim studentima u Bosni i Hercegovini garantira vrhunsko obrazovanje i sticanje znanja i vještina koje su neophodne za lični i profesionalni uspjeh, ali i za razvoj ekonomske perspektive Bosne i Hercegovine, kao buduće članice Evropske unije“, završva Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Posjeta predstavnika State University of New York (SUNY): Prva generacija studenata AUBiH ovog ljeta putuje u New York

Predstavnici partnerskog State University of New York (SUNY), prorektor za akademska pitanja SUNY-a prof. dr. William Trumble i šef administracije i Odjela za međunarodnu saradnju SUNY-a Ryan Deuel, boravili su u posjeti Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini (AUBiH). Za predstavnike SUNY-a upriličeni su i prijemi u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, odnosno sastanak sa ambasadorom Charlesom Englishom, zatim prijem u Predsjedništvu BiH kod člana predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, te kod ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mirzete Suljkić Hadžić. U pratnji predsjednika Upravnog odbora AUBiH Denisa Prcića, gosti iz New Yorka posjetili su AUBiH prostorije u Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci, zatim se obratili svim AUBiH studentima, te održali sastanke sa menadžerskim timom Univerziteta. Za vrijeme boravka u Banjoj Luci, prestavnici SUNY univerziteta imali su sastanak i sa potpredsjednikom Vlade Republike Srpske i ministrom prosvjete Antonom Kasipovićem, nakon čega su u pratnji predsjednika Denisa Prcića posjetili Beograd.

Napredak AUBiH

Prilikom obraćanja svim studentima AUBiH, prof. dr. Trumble je naglasio kako je SUNY univerzitet veoma zadovoljan napretkom koji je AUBiH ostvario u Bosni i Hercegovini, te naglasio činjenicu da ovog ljeta u SAD, u jednosemestralnu posjetu dolazi grupa od 20 AUBiH studenata. „Iduće godine ćemo dobiti i prve diplomante, koji će biti vrlo cijenjeni građani svijeta i glavna grupa lidera na ovom području“, istakao je prof. dr. Trumble.

Prof. dr. Trumble otkrio je studentima da SUNY univerzitet priprema nove programe koje će najveći javni američki univerzitet provesti u BiH, a u saradnji sa upravom AUBiH: “ Budući da je uspjeh AUBiH postao evidentan, nedavno smo započeli i diskusiju u vezi sa razmjenom studenata u oba smjera. Jednom kada nas posjetite, otvorit će vam se mnoge mogućnosti za nastavak saradnje.“

Objašnjavajući kako im je razvoj SUNY-a omogućio da svake godine ponude preko 200 različitih programa učenja na daljinu, prof. dr. Trumble u svom obraćanju studentima rekao je kako će upravo oni, zahvaljujući takvom načinu edukacije, dobiti i SUNY diplomu. Program izdavanja dvojnih diploma vrlo je neuobičajen, konstatovao je Trumble, te dodao da će se upravo zbog toga AUBiH studenti isticati na tržištu rada. Ukoliko, pak, žele raditi u SAD-u, AUBiH studenti se samo trebaju javiti u SUNY Ured za zapošljavanje, naglasio je Trumble i dodao kako će učiniti sve da u tom slučaju AUBiH studentima nađu adekvatan posao u SAD-u.

Prilikom posjete Banjoj Luci, šef administracije i Odjela za međunarodnu saradnju SUNY-a Ryan Deuel, istakao je da se raduje prilici “što se otvara i treći kampus AUBiH, pored onih koji već postoje u Sarajevu i Tuzli“. Također je sretan zbog mogućnosti proširenja djelovanja Univerziteta i na Beograd, odn. Srbiju i većinu BiH.

Ulaganje u obrazovanje kao najrentabilnija investicija

Predsjednik UO AUBiH, Denis Prcić je u pratnji prof. dr. Williama Trumblea i rektora AUBiH u Tuzli, prof. dr. Šefika Mulabegovića, posjetio i ministricu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona doc. dr. Mirzetu Suljkić Hadžić. Izražavajući svoju podršku radu i misiji AUBiH, ministrica Suljkić Hadžić istakla je kako je ulaganje u obrazovanje najrentabilnija investicija: “Veoma sam zahvalna što ste baš Tuzlu odabrali kao sjedište vašeg Univerziteta i prepoznali je kao dobru sredinu za ulaganje. Smatram da su savremene nastavne metode koje koristite vrlo značajne, jer se one indirektno šire i na druge obrazovne institucije. Zbog takvog načina edukacije, studenti sa drugih univerziteta polako počinju postavljati nove zahtjeve u svojim sredinama.”

Otplata i na rate

Politika SUNY Univerziteta i AUBiH je omogućiti svima koji to žele sebi da priušte mogućnost studiranja. U tom smislu AUBiH je ponudio nekoliko vrlo povoljnih opcija. Cijena upisnine za jednu školsku godinu je 5.500 eura. Od ove godine pored studentskog kredita sa rokom otplate na 12 godina, uključujući i grace period od 5 godina, godišnja školarina moći će se otplaćivati na rate. I to u 8 jednakih mjesečnih rata.

Više informacija pronađite na: www.aubih.edu.ba .
Telefoni: Tuzla 035 321 050, Sarajevo 033 296 415, Banja Luka 051 233 500.
Adresa u Tuzli: Ul. Mije Keroševića Guje 3, 75.000 Tuzla.
Adresa u Sarajevu: Fra Anđela Zvizdovića 1, 71.000 Sarajevo.
Adresa u Banjoj Luci: Skendera Kulenovića 93, 78.000 Banja Luka.
Naš mail je: contact@aubih.edu.ba