Izjava KBSA za Radio Naša Riječ u Vezi Komentara Nihada Krupića

(Skinite u PDF Formatu)

Izjava KBSA za Radio Naša Riječ u Vezi Komentara Nihada KrupićaU vezi vaše izjave / komentara uz prilog Nihada Krupića “ZBOG ČEGA SAM NAPUSTIO UOKBSA JULA 2008” objavljen 14.maja 2009, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u interesu pravne i informativne objektivnosti – po principu neka se čuje i druga strana – dužan je od vas zatražiti da objavite u vidu priloga (a ne komentara) naše sljedeće obavještenje za javnost:

IZJAVA ZA JAVNOST

 U vašoj izjavi / komentaru postoje izvjesne stavke koje nepotpuno odražavaju činjenice u vezi KBSA, pa ćemo iste ovom prilikom pojasniti i vas i vaše slušaoce na njih još jednom podsjetiti:

1. Danas postoji samo jedan jedini Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike – onaj pravovaljano registrovan 2000 godine u američkoj državi Ilinois pod tim imenom na federalnom nivou koji aktivno i redovno radi i danas – zajedno sa svojih 18 registrovanih, punopravnih i vrlo aktivnih odjeljenja na nivoima država/provincija čije informacije možete pogledati na našoj web stranici. Kako je proces konsolidacije još u toku vaš poziv Bšsnjacima “da istupe iz obje organizacije KBSA” nije adekvatan i ne može se smatrati u najboljem interesu Bošnjaka, jer Bošnjaci moraju biti i ostati integrisani. Samo zajedno smo jači.

2. Danas Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike ne pripada niti jednoj jedinoj pojedinačnoj političkoj partiji, organizaciji ili interesnoj grupi. Po svojoj definiciji krovne institucije mi pripadamo svim Bošnjacima, svim Amerikancima bošnjačkog porijekla u SAD i Kanadi i svim lojalnim državljanima BiH koji podržavaju iste one principe koji su od Bošnjaka napravili jednu izvanrednu jedinstvenu naciju, a od Bosne-Hercegovine jedinu istinsku evropsku i modernu balkansku zemlju 90-tih. Kao lojalni državljani SAD, Kanade i Bosne-Hercegovine, mi Bošnjaci okupljeni oko KBSA pozivamo sve pojedince i organizacije da sjednu sa nama za isti sto i radimo na promjeni one iskrivljene slike o Bošnjacima, genocidu nad nama i agresiji nad BiH.

3. KBSA nema namjeru niti potrebu “da izbaci one koji ne valjaju” jer takvi su se iz KBSA već sami isključili. Demokratski je ne slagati se, jer KBSA nije partija jednoumlja i monoelitizma, već suvremena krovna institucija Bošnjaka koja okuplja široku koaliciju ravopravnih organizacija različitih kulturnih, dobrotvornih, vjerskih, akademskih, političkih interesa. Zato na predstojećoj Konvenciji / Kongresu KBSA u Jacksonville-u FL moramo razgovarati o stvarima koje nam ne odgovaraju i ostvarivati ciljeve koji su pred nama, a ne prepucavati se isprazno preko bošnjačkih medija.

4. KBSA ima za cilj uspostavljanje pravne, lingvističke i kulturne zaštite svakog Bošnjaka i Bošnjakinje – od Bošnjaka kamiondžije koji završi u zatvoru SAD jer nije razumio engleski
do bošnjačke omladine koja danas plaća u Njujorku teški ceh za grijehe jednog srbijanskog košarkaškog kabadahije – na svaki način i gdje god treba. KBSA ima za cilj edukaciju američke javnosti o genocidu nad Bošnjacima i agresiji nad BiH, te promovisanje prijateljskih i partnerskih odnosa SAD i BiH te poboljšanje saradnje sa Kanadom. U tom cilju, jako veliki broj kvalitetnih ljudi volontera hoće da radi za trenutnim UO KBSA. A u samo posljednja četiri mjeseca, zahvaljujući napadima na KBSA, interes za naš rad i saradnju sa nama se uveliko povećao aktivnim uključenjem znatnog broja visokokvalifikovanih pojedinaca i organizacija.

5. U Jacksonville-u nema dvije skupštine KBSA, već samo jedna Skupština/ Konvencija KBSA. Svi vi koji budu biti prisutni na Konvenciji KBSA, predstavljaju jedine zakonite i verifikovane članove lokalnih zajednica, članica KBSA. Oni koji to negiraju ili se s time ne slažu kucaju na zatvorena vrata. Mi, koji smo legalno, demokratski izabrani na Skupštinama KBSA u St. Louisu i u Grand Rapidsu, te delegirani ispred svojih respektivnih lokalnih organizacija dobili smo mandat od istih da vodimo KBSA, da mu definišemo sadržaje rada, ciljeve akcija, karakter organizovanja, strategiju i viziju rada.

Uprkos nepotkrijepljenim napadima, nezasluženim vrijeđanjima i niskim karakterizacijama, ruka KBSA je još uvijek pružena svima koji su spremni na svoje mišljenje ali i kritike i neslaganja iznesu tamo gdje je demokratskoj razmjeni mišljenja i mjesto – na 10. Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike – a ne u tajnim kuloarskim krugovima. Ovim putem zato pozivamo sve one koji nas napadaju neka pokažu šta su oni uradili za Bosnu i Bošnjake posljednih dvije godine dana. neka sjednu za isti sto sa nama da iskristališemo ono što ne valja za Bošnjake i ukoliko se ne dogovorimo da se iznađe model za zajedničko i jedinstveno djelovanje, ne samo na federalnom već i na lokalnom državnom nivou.
A onaj koji traži samo smutnja neka pravi sebi drugu organizaciju i pusti KBSA da radi u najboljem interesu Bošnjaka i Bosne-Hercegovine. Jer ne može se dovijeka čekati a “koga je vrela voda jednom opržila on i u hladnu puše.” Genocid nas tome uči.

Zato zajedno sa uredništvom Radija “Nasa Riječ” dijelimo nadu i vjerujte znatan napor da bi se na predstojećim Suretima Bosnjaka iskoristila šansa za jedinstveno (dakle jače i efikasnije) djelovanje na ovim prostorima, Nadalje ovim putem pozivamo sve Bošnjake i Bošnjakinje:

Ukoliko mislite da trebamo nešto dodati ili ispraviti na dugoj listi planiranih aktivnosti KBSA, pošaljite nam konkretno prijedlog šta trebamo bolje uraditi i bujrum pridružite nam se. Vrata saradnje su još uvijek otvorena.

UO KBSA