Usvojena Rezolucija (H.Res. 171) o Bosni i Hercegovini u Americkom Kongresu

Usvojena Rezolucija (H.Res. 171) o Bosni i Hercegovini u Americkom KongresuBosnjacko-americko Savjetodavno vijece za Bosnu i Hercegovinu sa sjedistem u Washington DC-u obavjestava javnost da je u utorak, 12. maja 2009. godine, u Predstavnickom domu Americkog kongresa usvojena rezoluciju o Bosni i Hercegovini (H. Res. 171).

Ovom rezolucijom Predstavnicki dom Americkog kongresa reafirmise svoj stav o neophodnosti ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini te o vaznosti nastavka partnerstva Sjedinjenih Americkih Drzava i Europske unije po tom pitanju.

Originalni sponzor ove rezolucije je kongresmen Howard Berman, predsjedavajuci Komiteta za vanjsku politiku u Predstavnickom domu Americkog kongresa. Kongresmenu Bermanu se pridruzilo 29 kongresmena kao ko-sponzori ove rezolucije.

Ovom rezolucijom Americki kongres poziva na hitnu ustavnu reformu koja ce omoguciti BiH da postane efektivna i efikasna u izvrsavanju svojih domacih i medjunarodnih obaveza, posebno u vezi procesa pristupa Europskoj Uniji i NATO savezu. Ovom rezolucijom se, izmedju ostalog, kaze da je ukljucivanje BiH u Euro-atlantsku zajednicu nacionalni interes Sjedinjenih Americkih Drzava. Rezolucija takodjer daje upustva novoj americkoj administraciji kako da odlucnije, energicnije i jasnije nastupi kada je u pitanju Bosna i Hercegovina predlazuci izmedju ostalog i imenovanje Posebnog izaslanika za Balkan. Nadalje, SAD bezrezervno podrzava suverenitet, teritorijani integritet i pravni kontinuitet drzave Bosne i Hercegovine. Poziva na zakljucke Venecijanske komisije o neefikasnosti drzavnih institucija i njene preporuke za jacanjem istih, dominantna je namjera uskladjivanja novog Ustvava BiH sa standardima definisanim Europskom poveljom o ljudskim pravima. Ova rezolucija ima posebnu tezinu jer je donesena u sedmici koja prethodi posjeti Podpredsjednika SAD-a g. Dzosef Bajdena (Joseph Biden) Bosni i Hercegovini i sluzi kao svojevrsna uputa Americkoj administraciji od strane Americkog kongresa.

“NE PITAJ STA DOMOVINA MOZE UCINITI ZA TEBE NEGO STA TI MOZES UCINITI ZA DOMOVINU”

Ovom poznatom izjavom na svom inauguracijskom govoru predsjednik John Kennedy je dotaknuo sustinu istinskog domoljublja. Ako je ovim dotaknuo i Vas jer zelite uciniti nesto korisno za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kontaktirajte nas. Mi smo network pojedinaca i organizacija sirom USA, nasi clanovi su proaktivisti a rezultati su jedino mjerilo naseg rada i opravdanost postojanja.

Potrebne su nam Vase ideje, iskustva, poznanstva i kontakti a zauzvrat Vam nudimo nasu logisticku podrsku i prostor za kreativno i produktivno djelovanje u Vasim lokalnim zajednicama prema uredima kongresmena i senatora. Zelite li se ukljuciti u postojece projekte ili imate ideju za nove, bez oklijevanja nazovite nas broj telefona: (202) 291-7080 ili posaljite email na baacbh@gmail.com

Jedino zajednickim i proaktivnim djelovanjem mozemo osigurati potpunu pozornost americke administracije i tako pomoci nasoj Bosni i Hercegovini. Pridruzite nam se kao bi se glas Bosne jos jace cuo u svjetskoj politickoj metropoli, Washington DC-u.

BAACBH :: Washington, DC