Fata Orlović na Meti Srpskih Extremista Upletenih u Genocid

Fata Orlović na Meti Srpskih Extremista Upletenih u GenocidNa adresu Fate Orlović jučer je iz Osnovnog suda u Srebrenici stigao poziv da u svojstvu okrivljene 14. aprila dođe na “usmeni pretres” po prijavi za navodno kršenje odredbi Zakona o javnom redu i miru RS, koju je protiv nje podnijela Policijska stanica u Bratuncu.

Orlović je već godinama uznemiravana, čak u nekoliko navrata i pretučena, od strane srpskih extremista zbog toga što je zahtjevala da se pravoslavna crkva – koja je bespravno sagrađena u njenom dvorištu – ukloni.

Bratunački policajci prijavili su Fatu Orlović da je 10. septembra prošle godine u devet sati ispred pravoslavne crkve u Konjević-Polju, odnosno u svom dvorištu, “grubo vrijeđala druga lica prijetnjom da će napasti na njihov život i tijelo”, kao i da je “ometala ovlaštena službena lica u njihovom vršenju redovnih poslova i zadataka”.

“Navikla sam na laži policajca Zdravka Uzelca, koji je zadužen da se brine o crkvi u mojoj avliji i da me redovno provocira i vrijeđa. Laž je da sam krenula da napadnem policajca Uzelca, i to makazama, kako on tvrdi. On je tada, čim sam upitala zašto su došli u moju avliju kada smo se godinu ranije dogovorili da više neće biti obreda u crkvi, zgrabio mene za ruku i uvrnuo je na leđa. Od boli mi je pozlilo, mislila sam da mi je ruka slomljena. Pokušao me uvući u policijski auto, ali sam se otela i tek tada sam vidjela makaze na podu, uzela ih u ruke i tako se odbranila od njegovog napada. Pa, cijeli svijet zna da me Uzelac i ranije tukao i vezanu vodio u policiju” – prisjetila se jučer Orlović.

Prema riječima stare nane, Uzelac je upleten u Srebrenički genocid. Orlović kaze da je prošle godine “na benzinskoj pumpi [Uzelac] ubio Mustafu Bećirovića i opet ga drže u službi, kao da čovjeka nije ubio?! K`o vele, ubio je muslimana, šta fali? U Srebrenici je odvajao naše muškarce i ubijao ih. To svi znaju, i naši i njihovi, i ovi stranci. Ja sam ga vidjela ovim očima kako odvaja naše muškarce za ubijanje.”

Ona je upozorila da je njeno strpljenje pri kraju i da je ovo što joj u njenoj vlastitoj kući rade vlast i policija RS bruka za cijelu BiH. Posebno je potcrtala svoju ogorčenost na bošnjačke političare, za koje navodi da “devet godina gledaju kako je Karadžićevi policajci vrijeđaju i tuku, a ništa ne poduzimaju da se slučaj nelegalno izgrađene pravoslavne crkve u njenoj avliji riješi na zakonit način”.

Razgovarao sam s Fatom i žao mi je što se opet nasekirala. Očekujem da dobijem poziv koji je joj je upućen od Osnovnog suda u Srebrenici, kao i prijavu koju je protiv nje podnijela Policijska stanica Bratunac. Naravno da ću nanu Fatu zastupati i u ovom slučaju. Ne mogu vjerovati da joj se iste stvari ponavljaju – izjavio je za “Avaz” advokat Fahrija Karkin, koji je, kao i Fata Orlović, tek jučer saznao za proces pred srebreničkim sudom.