KBSA Osuđuje Paljenje Džamije i Napade na Bošnjake u RS

KBSA Osuđuje Paljenje Džamije i Napade na Bošnjake u RSKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa Bošnjake koji žive u SAD i Kanadi najoštrije osuđuje današnji napad na džamiju u  Fazlagića Kuli blizu Gackog tokom najvažnijeg svetog praznika Bošnjaka, Kurban-bajrama.  Ovo nije slučajan i izoliran incident.

Desili su se mnogi napadi na izbjeglice povratnike, napadi i uništavanje džamija u RS, kao i prijetnje imamima.  Sloboda vjere i prakticiranje iste su najosnovnija prava i moraju se zaštititi.

Da uvreda bude još veća, ova džamija je bila zapaljena prije toga od strane srpskih paravojnih formacija koje su etnički očistile svaki grad i selo od Bošnjaka u dijelovima BiH koji su sad pod kontrolom manjeg entiteta. Ova džamija je obnovljena od strane prognanih Bošnjaka koji su se vratili svojim srušenim domovima i koji pokušavaju da obnove svoje porušene živote na svojim ognjištima. 

Paljenje džamije u Fazlagića Kuli, zajedno sa nedavnim napadima na džamije u Kotor Varoši, Bosanskom Novom, Banjaluci i drugdje su otvorene i direktne provokacije protiv Bošnjaka i direktna uvreda osobama koje drže do standarda europskog humanitarnog prava i koje poštuju vjerske slobode svih ljudi. 

Ovo su neisprovocirani napadi i počinitelji se ne kažnjavaju od strane policije RS, organa vlasti entiteta nastalog kao rezultat kampanje krvavog etničkog čišćenja protiv Bošnjaka tokom rata 90ih godina. Ako i ovaj zločin prođe nekažnjeno, za zaključiti je da vlada RS predstavlja jasnu opasnost nacionalnoj bezbjednosti BiH. U ovom slučaju, sljedeći korak je rasprava na odgovarajućem nivou sa međunarodnom zajednicom.  

Napadi na Bošnjake i džamije u manjem entitetu moraju biti zaustavljeni i oni koji počinjavaju takve zločine vrijedne prezira moraju biti kažnjeni. Ovi napadi potvrđuju tezu koju je KBSA već postavio – da na teritoriji manjeg entiteta ne postoji zaštita Bošnjaka koji su u većini gradova predstavljali većinsko stanovništvo, ali su zahvaljujući kampanji etničkog čišćenja od strane srpskih paravojnih formacija za vrijeme rata i agresije na Bosnu bili prognani iz svojih kuća.  Mi pozivamo vlasti u BiH da preduzmu akciju kako bi obezbjedili punu zaštitu za Bošnjake u manjem entitetu. 

U ime KBSA
Mr. Haris Alibašić
Glasnogovornik KBSA