KBSA Zahtjeva Izvinjenje Crne Gore za Učešće u Agresiji na BiH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), u ime sjevernameričkih Bošnjaka, traži od Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da blokiraju zaključivanje međudržavnog sporazuma između BiH i Crne Gore, sve dok zvaničnici države Crne Gore ne upute zvanično izvinjenje za učešće u agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima.

Bosna i Hercegovina je 2006. priznala Crnu Goru a da zvanično izvinjenje Bosni i Hercegovini i porodicama žrtava nije ni bilo postavljeno kao uvjet za priznavanje. KBSA smatra da međudržavni sporazum BiH i Crne Gore može biti zaključen tek nakon zvaničnog izvinjenja Crne Gore.

Javnosti je poznato da je Crna Gora Republici Hrvatskoj platila ratnu odštetu u iznosu od 400.000 eura zbog stradalih krava tokom agresije na Dubrovnik. Isto tako političari BiH ne smiju zaboraviti učešće Crne Gore, sa Srbijom, u agresiji i genocidu, što ih obavezuje da moraju insistirati na ovom minimalnom zahtjevu – zvaničnom izvinjenju od Crne Gore.

KBSA posebno zahtjeva od zvaničnih organa BiH da od vlasti Crne Gore ultimativno zatraže da konačno saopće istinu porodicama 86 državljana Bosne i Hercegovine koji su 1992. godine uhapšeni na Crnogorskom primorju i deportirani Karadžićevoj policiji u tzv. Republiku Srpsku. Također da bez odlaganja počinioci ovog gnusnog zločina konačno budu sudski kažnjeni.

Napominjemo da je aktuelni premijer Crne Gore Milo Đukanović, za vrijeme hapšenja B&H izbjeglica 1992. godine bio na istoj funkciji, što ukazuje o njegovoj direktnoj odgovornosti za ovaj zločin. Također iz razloga više od 16 godina prikrivanja zločina i nekažnjavanja počinioca zahtjevamo od zvaničnih organa BiH da uskrate najavljenu posjetu Đukanovića!

KBSA, uz podršku BiH javnosti i patriota, nastavit će da se zalaže da državljani BiH imaju tretman koji imaju građani drugih država.

U ime KBSA
Haris Alibašić
Glasnogovornik KBSA