KBSA Osuđuje Usvajanje Žalbe Dvojice Članova Škorpiona

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike osuđuje presudu Srbijanskog Vrhovnog Suda da se usvoje žalbe dvojice članova Škorpiona, srpske terorističke grupe koja je radila u okviru srpske policijske jedinice, a koja je počinila ratne zločine u BiH u periodu između 1992 i 1995. Kazna optuženog Branislava Medića je smanjena sa 20 na 15 godina, dok je u slučaju Aleksandra Medića donesena presuda da se proces ponovno pokrene, a kojem je originalna presuda izrečena na pet godina zatvora.

Članovi Škorpiona su počinili ratne zločine protiv civila i snimili su video zapis strijeljanja 6 nenaoružanih civila. Čitav civilizovan svijet je vidio snimak članova Škorpiona kako hladnokrvno ubijaju 6 Bošnjaka bez imalo kajanja i čitav svijet je šokiran brutalnošću ovih zločina.

Srbijanski Vrhovni Sud je prekršio ljudska prava žrtava i njihovih familija i uskratio je pravdu onima koji su ubijeni. Smanjenje kazne onima koji su počinili ratne zločine u BiH pokazuje ponovno nespremnost srpskih vlasti da prihvati odgovornost Srbije i njene uloge za zvjerstva počinjena nad Bošnjacima u BiH.

U isto vrijeme, srpske vlasti ilegalno zadržavaju BiH državljana Iliju Jurišića, za navodne ratne zločine počinjene protiv vojnih jedinica. Ovaj proces je protiv standarda internacionalnog humanitarnog prava.

Dok god Srbija poriče svoju ulogu u genocidu i nastavlja bez kažnjavanja ratnih zločinaca predstavnici Europske Unije bi trebali da razmisle o uskraćivanju daljnjih razgovora o članstvu Srbije u EU.

U ime KBSA
Glasnogovornik KBSA
Haris Alibašić