KBSA Osuđuje Organizovane Napade na Bošnjake u Entitetu RS u BiH

KBSA Osuđuje Organizovane Napade na Bošnjake u Entitetu RS u BiHKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa 350.000 hiljada Bošnjaka koji žive u SAD i Kanadi najoštrije osuđuje nedavne napade na Bošnjake i njihove vjerske objekte tokom najvažnijeg svetog mjeseca Bošnjaka, mjeseca Ramazana. Desili su se mnogi napadi na izbjeglice povratnike, napadi i uništavanje džamija u RS, kao i prijetnje imamima. Sloboda vjere i prakticiranje iste su najosnovnija prava i moraju se zaštititi.

Napadi na džamije u Kotor Varoši, Bosanskom Novom, Banjaluci i drugdje kao i otvorene i direktne provokacije protiv Bošnjaka, a koji pokušavaju da provedu u miru svoje vjerske praznike, su direktna uvreda osobama koje drže do standarda europskog humanitarnog prava i koje poštuju vjerske slobode svih ljudi. Ovo su napadi bez provokacija i policija RS ne kažnjava počinitelje, organi vlasti entiteta nastalog kao rezultat kampanje krvavog etničkog čišćenja protiv Bošnjaka tokom rata 90ih godina.

Međunarodna zajednica nije uspjela da zaštiti Bosnu u toku rata! Hoće li ponovno propustiti da zaštiti pravo BiH da bude demokratska, multietnička država sa centralnom vladom i ponoviti grešku te neće zaštititi Bošnjake u srcu Europe?

Napadi na Bošnjake i džamije u RS moraju biti zaustavljeni i oni koji počinjavaju takve zločine vrijedne prezira moraju biti kažnjeni.

U ime KBSA
Haris Alibašić
Glasnogovornik