Otvoreno Pismo KBSA Željku Komšiću

Nj.E. Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH
Predsjedništvo BiH
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 
Poštovani g. Komšić,

Obraćam Vam se u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovne organizacije sjevernoameričkih Bošnjaka koja predstavlja interese više od 350.000 amereičkih i kanadskih Bošnjaka, kao i u ime više od pola miliona BiH državljanja širom svijeta, povodom Vašeg glasa za ratifikaciju bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom. Ukoliko taj ugovor bude ratifikovan prije stavljanja Člana 17 Zakona o državljanstvu van snage, stotine hiljada BiH državljana će biti dovedeno korak bliže ka ispisivanju iz matičnog državljanstva. 
 
Na konferenciji za štampu, ustvrdili ste da su ugovor sa Hrvatskom i Član 17 dva potpuno odvojena pitanja. Također ste istakli da se Član 17 može promijeniti i nakon što se zaključi ovaj ugovor sa Hrvatskom. Ove konstatacije, nažalost, ne odgovaraju činjenicama. Prije svega, Član 17 se mora posmatrati u kontekstu cjelokupnog Zakona o državljanstvu BiH. Taj Zakon nalaže da osoba koja ima državljanstvo druge države gubi BiH državljanstvo osim ukoliko ne postoji bilateralni ugovor između BiH i te države. Ratifikovanje takvog ugovora sa Hrvatskom, koja je jedna od rijetkih država koje takve ugovore dozvoljavaju, stavlja u povlašten položaj BiH državljane sa hrvatskim državljanstvom, dok u diskriminirajući položaj dovodi BiH državljanje koji imaju državljanstva zemalja koje jednostavno ne sklapaju takve ugovore. Ogromna većina BiH državljana ima državljanstva upravo takvih zemalja, u koje su mahom otišli ne svojom voljom, već zbog posljedica genocida, ratnih zločina i etničkog čišćenja. 
 
Pokušaji da se Član 17 stavi van snage su već pet puta odbijani u Parlamentarnoj skupštini BiH, svaki put od strane poslanika iz Republike Srpske. Ovi poslanici više ni ne kriju da je njihov stvarni cilj nastavak radikalne izmjene etničke slike Bosne i Hercegovine, s obzirom da je većina osoba sa dvojnim državljanstvom bošnjačke nacionalnosti. Konstatacija Radomira Živkovića tokom prethodne rasprave o ovom pitanju, da se „prvo treba izvršiti popis stanovništva, pa tek onda odlučiti da li će se dopustiti izmjena Člana 17,“ ukazuje na monstruoznost ovih planova, pogotovo jer je i veliki broj BiH državljana srpske nacionalnosti negativno afektiran ovakvim stavom. Živković i njegovi istomišljenici se, međutim, rukovode kalkulacijama se takav stav „isplati“ jer bi na kraju Bošnjaci bili afektirani u nešto većem broju, a što žele dodatno potvrditi popisom stanovništva. 
 
Potpora za izmjenu Člana 17 nesumnjivo postoji od strane međunarodne zajednice. Visoki predstavnik Ashdown je u više navrata istakao da „uobičajnija evropska i međunarodna praksa danas jeste da države ne ograničavaju dvojno državljanstvo na one slučaje u kojima postoje bilateralni sporazumi sa drugom zemljom.” Visoki predstavnik Schilling je naglasio da bilateralni ugovori ne predstavljaju rješenje za problem dvojnog državljanstva, ustvrdivši da je “tokom proteklih godina postalo jasno da mnoge zemlje u kojima živi značajan broj bh. građana ne potpisuju takve bilateralne sporazume.” Konačno, Visoki predstavnik Lajčak je naglasio da Član 17 i prateče odredbe moraju biti stavljeni van snage “kako bi se uvriježio neetnički pristup pitanju državljanstva.”
 
Međutim, opredjeljujući se i dalje za bilateralne ugovore, Bosna i Hercegovina šalje poruku međunarodnoj zajednici da je zadovoljna ovim u praksi etničkim mehanizmom, bez obzira na sve njegove limitacije i diskriminaciju koju proizvodi.  Stavljanjem Člana 17 van snage bi se rješio problem svih BiH državljana sa dvojnim državljanstvom, uključujući i onih sa hrvatskim državljanstvom. Bilateralni ugovor sa Hrvatskom bi u takvom slučaju bio gotovo potpuno suvišan, te ne stoji konstatacija da se Član 17 treba rješavati nakon ratifikacije tog ugovora.  Također, iako vjerujem da to ni u kom slučaju nije Vaša namjera, postoji realna mogućnost da se određeni broj BiH dužnosnika hrvatske nacionalnosti počne baviti kalkulacijama poput Živkovićevih, odbijajući da podrži napore za stavljanje Člana 17 van snage nakon što problem njihovih sunarodnjaka bude rješen kroz bilateralni ugovor sa Hrvatskom.  
 
U ime KBSA i u ime stotina hiljada BiH državljana sa dvojnim državljanstvom stoga najsnažnije apelujem na Vas da na idućoj sjednici Predsjedništva BiH glasate protiv ratifikacije bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom, te da poslušate poruke građana BiH iz dijaspore i  međunarodne zajednice da takvi ugovori ne predstavljaju adekvatno rješenje ovog problema.  Nadam se da ćete također udvostručiti svoje napore kako bi se konačno osiguralo stavljanje Člana 17 van snage, čime bi ispunili svoja obećanja data mnogobrojnoj BiH dijaspori na sastanku u St. Louis-u prošle godine. 
 
S poštovanjem,

Emir Ramić
Predsjednik UO KBSA