Trifunoviću Zabranjeno Učešće na Kongresu Evropske Policije

Konačno: Darko Trifunović neće moći prezentirati fašisiodnu veliko-srpsku teoriju

Organizator 11. Kongresa Evropske policije povukao poziv i Trifunovićev nastup na tom Kongresu promptno otkazan.

Zajedničkom koordinacijom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i drugih organizacija u dijaspori, intelektualaca i medija, posebno web magazina Bošnjaci.net sa pojedinim organima vlasti u državi Bosni i Hercegovini osigurano je da poziv gospodinu Darku Trifunoviću za učešće na 11. Kongresu Evropske policije bude povučen, i njegov nastup na tom Kongresu promptno otkazan.

Na 11. Kongresu Evropske policije, koji će se održati 29. i 30. januara 2008. godine u Berlinu jedan od uvodničara u okviru foruma “Evropske protuterorističke strategije: Otkrivanje, financiranje, krivično-pravno procesuiranje”, trebao je biti dr. Darko Trifunović, profesor Univerziteta u Beogradu. Gospodin Trifunović je također učestvovao i na 10. Kongresu Evropske policije.

Kako je sam sebe nazvao stručnjakom za terorizam, gospodin Trifunović je kontinuirano u svojim istupima i pisanjima zastupao teze o državi Bosni i Hercegovini kao leglu terorista, optuživao bošnjačke političke lidere da podržavaju Al Qaidu i Globalni džihadski pokret, negirao zločin genocida nad Bošnjacima, posebno u Srebrenici koji je potvrđen presudama Haškog trubunala i Međunarodnog suda pravde u procesu BiH vs. SCG. Takvim svojim djelovanjem gospodin Trifunović je nanio štetu interesima države Bosne i Hercegovine, ali i interesima Evropske Unije u čijim državnim članicama je ovakvo djelovanje krivično djelo.

Kao falsifikator historije i negator agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima, Trifunović je autor sramotnog «Izveštaja o slučaju Srebrenica I dio“ Dokumentacionog centra Vlade Republike Srpske iz 2002. godine (Banja Luka, RS, BiH, 2002). U tom izvještaju na stranici 34. Trifunović zaključuje svoju raspravu o broju nestalih u toku pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica i konstatira da je Vojska Republike Srpske mogla počiniti ratni zločin nad manje od 100 «muslimanskih vojnika». I taj zločin je pokušao opravdati riječima: “Slijedom toga (prijethodne ‘analize’), preostali broj na listi nestalih bili bi oni koje su pripadnici oružanih snaga bosanskih Srba pogubili iz razloga lične osvete ili prostog neznanja međunarodnog prava. Taj broj bi vjerojatno bio manji od 100.” (str. 34}.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike se zahvaljuje svim organizacijama i pojedincima koji su doprinijeli da se povuće poziv gospodinu Trifunoviću za učešće na Kongresu Evropske policije, stoji u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike koje je potpisao predsjednik Emir Ramić.