Pismo KBSA za Visokog Predstavnika u Vezi Izmjena Izbornog Zakona BiH

Mr. Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik i EU Specijalni izaslanik
 
Poštovani Visoki predstavniče Lajčak,

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}, zastupajući interese više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, poziva Vas da učinite dodatni napor i aktivnost u skladu sa Vašim ovlastima kako bi se realizovalo pravo da kriterij učešća u vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini {BiH} bude prema popisu stanovništva iz 1991 god. Obrazac P-2, omogućio je građanima BiH da mogu glasati za vlast u mjestu privremenog boravka, a ne za vlast u mjestu gdje su živjeli do 1991 godine. Ta podvala je dala rezultate, tako da srpska strana ima 100% vlasti u mjestima gdje su Bošnjaci bili čak sa apsolutnom većinom: Zvornik, Doboj, Prijedor, Bijeljina, Višegrad, Foča …itd.
 
U ime sjevernoaameričkih Bošnjaka KBSA je tražio od Predjsedništva BiH, Parlamentarne Skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i Izborne Komisije BiH poništenje efekata obrasca P-2 koji stvara etnički čiste prostore u državi BiH.

Pošto navedeni politički subjekti nisu odgovorili zahtjevu KBSA, a polazeći od ustavnih odredbi po kojima su Bošnjaci, Hrvati i Srbi ravnopravni u njenim entitetima Federaciji BiH i Republici Srpskoj, isto tako kao i u državi BiH, tražimo od Vas da upotrijebite Vaše ovlasti u cilju izmjena Izbornog zakona BiH u cilju da se osigura ravnopravnost sva tri naroda u Republici Srpskoj, što do sada nije bio slučaj. Ključne odredbe važećeg Izbornog zakona BiH štitile su i štite rezultate agresije, genocida i krše osnovne postulate Konvencije o ljudskim pravima.
 
Rezultati kršenja međunarodnog humanitarnog prava mogu biti anulirani ako učinite napor da struktura političke vlasti na svim nivoima u BiH bude proporcionalna strukturi stanovništva BiH prema popisu stanovništva 1991. godine.
 
Najveći dio bh dijaspore čine žrtve temeljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Njihovo stradanje se nastavlja sve dok im se ne zaštite i priznaju njihova prava da budu ravnopravni građani svoje matične države. U suprotnom oni će biti definitivno odrezani od bosanskohercegovačkog državnog i društvenog tkiva.
 
Usmjeravajući ovaj zahtjev u pravcu jačanja države BiH i njenog društva, u ime 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka molimo Vas da upotrijebite Vaše ovlasti u pravcu omogućavanja glasanja u Diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH, te registraciju i glasanje elektronskim putem.
 
Emir Ramic
Predsjednik UO KBSA