Protestno Pismo KBSA Kongresu Europske Policije u Vezi Učešća Darka Trifunovića

NJ. E. Jose Manuel Barroso
Predsjednik Evropske komisije
NJ. E. Franco Frattini
Podpredsjednik Evropske komisije zaduzen za pravdu, slobode i sigurnost
Nj. E. Karl von Wogau
Predsjednik Komiteta za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta
Časopis Spigel

 
Poštovani organizatori 11. Kongresa Evropske policije,
 
Na 11. Kongresu Evropske policije, koji će se održati krajem januara sljedeće godine na kome će učestvovati sve značajnije ličnosti evropske političke i sigurnosne scene koje imaju veze sa sigurnošću Evrope, Franco Frattini, ministri unutrašnjih poslova i pravde nekoliko evropskih zemalja, evropski i nacionalni parlamentarci, predsjednik Evropskog parlamenta i drugi, koji će se održati početkom sljedeće godine u Berlinu jedan od uvodničara u okviru foruma “Evropske protuterorističke strategije: Otkrivanje, financiranje, krivično-pravno procesuiranje” je dr. Darko Trifunović.
 
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike koji zastupa interese većine od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka oštro protestuje organizatoru Kongresa – Evropskoj policiji, tražeći da se dr. Darko Trifunović izuzme sa Kongresa.
 
Trifunović se dokazao kao uporni neprijatelj države Bosne i Hercegovine, falsifikator historije i negator agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima.

Trifunović je autor sramotnog «Izveštaja o slučaju Srebrenica I deo“ Dokumentacionog centra Vlade Republike Srpske iz 2002. godine (Banja Luka, Republika Srpska, BiH, 2002. U tom izvještaju na stranici 34. Trifunović’ zaključuje svoju raspravu o broju nestalih u toku pada sigurne zone UN-a Srebrenica i konstatira da je Vojska Republike Srpske mogla počiniti ratni zločin nad manje od 100 «muslimanskih vojnika». I taj zločin je pokušao opravdati riječima: “Slijedom toga [prethodne ‘analize’], preostali broj na listi nestalih bili bi oni koje su pripadnici oružanih snaga Bosanskih Srba pogubili iz razloga lične osvete ili prostog neznanja međunarodnog prava. Taj broj bi vjerojatno bio manji od 100.” (str. 34).
 
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike smatram da je sramotno i nedopustivo da ovakav ‘strčnjak’ evropskim policajcima, ministrima pravde i unutrašnjih poslova i evropskim parlamentarcima  govori o evropskoj strategiji za borbu protiv terorizma, kada je sam „stručni“ branitelj srpskog terorizma koji je na najsvirepiji način, kršenjem svih normi međunarodnog humanitarnog prava pobio više od 200.000 nedužnih civila, silovao više od 30.000 žena, mućio više od 50.000 ljudi u koncentracionom logorima smrti, protjerao više od 1 milion ljudi, uništio mnoga kulturna, duhovna i civilizacijska blaga. Kao negatoru agresije i genocida, kao negatoru kulturocida, ekocida, etnocida, urbicida i elitocida njemu je mjesto sa onima koji nijeću Holokaust i druge ratne zločine – iza zatvorskih rešetaka, a ne na podiju sa potpredsjednikom Evropske komisije i komesarom za pravdu, slobodu i sigurnost, gospodinom Francom Frattinijem.
 
U ime 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka, većine žrtava agresije i zločina genocida Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike od Vas traži da poduzme sve što je u njenoj moći da se ponovni nastup „stručnjaka“ Trifunovića na Kongresu spriječi.
S poštovanjem
Emir Ramić
Predsjednik UO KBSA