Predsjednik KBSA Amir Ovčina sa zvaničnicima BiH

Predsjednik KBSA Amir Ovčina sa zvaničnicima BiH

09. februar 2023. godine

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Amir Ovčina u posljednja tri dana imao je niz uspješnih sastanaka u Sarajevu sa dužnosnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i sa Reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Razgovarano je i sa predstavnicima nevladinog sektora sa kojima KBSA ima uspješnu saradnju.

Ovčina se tokom boravka u BiH susreo sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, bivšim članom Predsjedništva BiH i zastupnikom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem te članovima kabineta člana Predsjedništva BiH Željke Komšića.

Sagovornici su upoznati sa aktivnostima KBSA te važnosti akademske, kulturne, obrazovne i socijalne misije koju KBSA ima za Bošnjake u američkoj dijaspori.

“Radimo na uvezivanju naših organizacija na nivou Sjeverne Amerike kao i načinima bolje komunikacije i saradnje Bošnjaka sa vladinim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi,” ističe Ovčina. “Također gradimo mostove saradnje i sa nevladinim sektorom sjevernoameričkog kontinenta, što doprinosi boljem razumjevanju Bošnjaka i naše historije i kulture.”

Gospodin Ovčina je tokom sastanaka u BiH posebno naglasio potrebu uspješne saradnje i komunikacije Bosne i Hercegovine sa vladom SAD-a, kao najznačajnijim vanjskopolitičkim partnerom BiH.

“Takva saradnja je neophodna i kompatibilna sa interesima Bošnjaka u Sjevernoj Americi koji se zalažu za suverenu, jedinstvenu, multikonfesionalnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu”, navodi Ovčina. “Ovaj pristup su podržali i svi moji sagovornici u Sarajevu koji su poručili da će u okviru vlastitih mogućnosti i nadležnosti podržati organizacije koje zastupaju interese države Bosne i Hercegovine u svijetu i zalažu se za pozitivne promjene i promociju potencijala Bosne i Hercegovine.