Svečana Akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svečana Akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Na poziv Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji ove godine obilježava 20 godina postojanja i Instituta za istraživanje genocida Kanada, a pod pokroviteljstvom bosanskohercegovačkih organizacija i zajednica u Kanadi, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić  će boraviti u Kanadi početkom marta ove godine. Predsjedavajući Komšić će biti specijalni gost na Akademiji povodom Prvog marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Radi se o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine bosanskohercegovačkoj zajednici u Kanadi, što ovoj posjeti daje poseban značaj.
Kanadski parlament je svijetu poslao jasnu poruku. Dan nezavisnosti je potpuno legalan i legitiman. Država Bosna i Hercegovina se neće podjeliti i uništiti. Kanada čvrsto stoji iza nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta jedinstvene i slobodne države Bosne i Hercegovine. 
Kanada nizom odluka podržava državu Bosnu i Hercegovinu. Bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim dokumentima, genocid u Bosni i Hercegovini se izučava u školama u Kanadi, Kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovini, podržana inicijativa za osnivanje Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu, organizovana stalna izložbena postavka o genocidu u Bosni i Hercegovini u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku, genocid u Bosni i Hercegovini prezentiran Kanađanima i kanadskim univerzitetima, otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran projekat kojim je kanadska vlada podržala obilježavanje Svijetskog dana bijelih traka. Posebno je važno što kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Svjetski dan bijelih traka i 11. juli – Dan genocida u Srebrenici. 

HOTEL / SVECANA SALA – informacije

Hotel RADISON / GRAND VICTORIAN CONVENTION CENTRE

Adresa: 175 Derry Road E. Mississauga, ONT, L5T 2Z7

Rezervacija soba: Telefon: 905-364-9999

Rezervacija karata za Akademiju: Mirsad Smajic – Email: mirsad.smajic@gmail.com

Svečana Akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine