Otvoreni poziv Inzku i ambasadorima SAD i Kanade koji su u UO Vijeća za implementaciju mira u BiH

Otvoreni poziv Inzku i ambasadorima SAD i Kanade koji su u UO Vijeća za implementaciju mira u BiH

INSTITUCIJE IZ SJEVERNE AMERIKE TRAŽE POLITIČKU SUSPENZIJU MILORADA DODIKA, ZBOG KONTINUIRANE ANTIDRŽAVNE KAMPANJE PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE I VELIKO SRPSKE SECIONISTIČKE POLITIKE

Podrivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političkog subjektiviteta i državno pravnog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine je najopasnija politika i praksa od završetka oružanog djela agresije i genocida. Ovom antibosanskom politikom, kampanjom i praksom Milorad Dodik je ugrozio mir i stabilnost u državi Bosni i Hercegovini, ali i cijele regije i Evrope. Ujedno, najblaže rečeno, ponizio je sve dosadašnje napore SAD, EU i Kanade u vezi mira i bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.

U povodu kontinuiranog napada na državu Bosnu i Hercegovinu, negiranje države i secionističke velikosrpske nacionalističke politike od strane Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta i kandidata za člana Predsjedništva BiH, Institut za istraživanje genocida Kanada (GK), Bošnjačko-američka nacionalan asocijacija (BANA) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), otvorenim pismom obratili su se Valentinu Inzku, Viskom predstavniku u Bosni i Hercegovini, ambasadoru SAD i ambasadoru Kanade koji su u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, od kojih zahtjevaju da Milorada Dodika politički sankcionišu. Pismo objavljujemo u cjelosti:
Poštovana gospodo,
U ime Bošnjaka, preživjelih žrtava genocida, koji žive u SAD i Kanadi, kao i Amerikanaca i Kanađana, te organizacija potpisnika ovog pisma, pozivamo vas da zbog kontinuiranog antibosanskog djelovanja, što je i antievropsko, antiameričko, antikanadsko,… djelovanje, iz političkog života pod hitno suspendujete Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska i zabranite mu učešće na oktobarskim izborima u Bosni i Hercegovini na poziciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Uvažena gospodo,
Vama, kao i cijeloj javnosti je dobro poznato, Milorad Dodik sa svojom velikonacionalističkom retorikom, antidržavnom kampanjom protiv Bosne i Hercegovine, negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je presuđen u najvišim internacionalnim sudskim instanacima Ujedinjenih nacija, kontinuirano proizvodi mržnju, ugrožava mir i stabilnost, blokira demokratske procese i evroatlanske integracije u Bosni i Hercegovini.
Na njegovo kontinuirano antibisansko djelovanje, posebno na antidržavnu izjavu da će Srbija i entitet Republika Srpska biti jedna država, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira su imali obaveza da reagiraju. Gospodine Visoki predstavnče, ne shvatljivo da još uvijek niste reagirali na izjave Milorada Dodika koje je rekao u emisiji “Predsjednik govori” (1. septembar 2018.), kada je na upit novinara, citiramo: Da li je vaš politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska, Dodik je odgovorio: NARAVNO JA TO I NE KRIJEM, (video emisije: 30 min i 28 sec); kao i video iste emisije u 34 min i 40 sec, Dodik izjavljuje “BOSNA I HERCEGOVINA NIJE MOJA DRŽAVA”.