IGK Kanada: Nastavljamo se boriti protiv negatora genocida

IGK Kanada: Nastavljamo se boriti protiv negatora genocida

Prof. Emir Ramić, Direktor Instituta za Istraživanje Genocida Kanada
Prof. Emir Ramić, Direktor Instituta za Istraživanje Genocida Kanada

Cilj udružene antibosanske koalicije koja je posebno aktivna u Sjevernoj Americi je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih činjenica o agresiji na RBiH. Najvažniji projekat antibosanske koalicije u Sjevernoj Americi  je propaganda protiv Bošnjaka koji se žele prikazati kao”strani element” koji se odmetnuo od srpskog ili hrvatskog stabla. A konačan cilj antibosanske koalicije je lobiranje kod američkog i kanadskog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta za podjelu države BiH, upozoravaju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.
Napadi na IGK i njegovog direktora akademika Emira Ramića putem prijetnji telefonom i na društvenim mrežama, a koji su prijavljeni nadležnim organima, su posebno intenzivirani u vremenu kada se iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina u BiH prešlo u fazu njihovog veličanja.
IGK se tome suprostavio smatrajući da se radi o nezapamćenom iživljavanju na preživjelim žrtvama agresije i genocida koje dosadašnja nauka o genocidu nije poznavala. IGK je javno osudio slučajeve da se presuđenim ratnim zločincima, nakon presude, kao i nakon odsluženja kazne odaju priznanja i da se oni slave kao nacionalni heroji, u čemu ponekad učestvuju srpska i hrvatska politička, vjerska, akademska i kulturna elita u matici i dijaspori.IGK nema namjeru stati i prijetnje i uvrede ga neće zaustaviti.
Sa svojim internacionalnim ekspertnim timom od više od 300 eminentnih istraživača, akademika i boraca za ljudska prava i slobode ostaje u odbrani bosanskog dostojanstva i bosanskohercegovačke državne opstojnosti borbom za istinu, pravdu, ljudska prava i slobode.
Članovi IGK hodaju uspravno, dostojanstveno i bez zastajkivanja.Osnivanje IGK je proizvod potrebe da se na drugačiji način počne promišljati kultura pamćenja koja treba biti sastavni dio bosanskog nacionalnog bića koje je zajedno sa državom BiH odbranjeno u agresiji i genocidu. Ta kultura pamćenja podrazumjeva da se o največim zločinima u Evropi poslije holokausta treba promišljati upotrebom nauke i istraživanja, jer borba protiv revizionista historije, negatora genocida i glorifikatora zločina i zločinaca nije moguća samo emocijama.
Samo naučnoistraživačka saznanja mogu biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu istraživači genocida imaju historijsku ulogu i odgovornost. To je ono što smeta članovima antibosanske koalicije koji upućuju prijetnje. Posebno im smeta što IGK utiće na svijest ljudi i njihovih kolektiviteta o shvatanju potrebe udruživanja svih ljudskih snaga u borbi protiv genocida, što dolazi do naučne istine, koju blagovremeno i adekvatno predstavlja javnosti, čime opominje na brojne razmjere genocida što je jedan od mogućih adekvatnih oblika preventivne strateške djelatnosti.
IGK je reducirao prostor brojnim lažima, falsifikatima i falsifikatorima historije, te utjecao na svijest, ponašanje, iskaze i djelanje pojedinaca, pojedinih društvenih subjekata i društvenih grupa koje negiraju, odnosno poriču genocid i glorificiraju zločin i zločince, poručuju iz IGK.