Član Kanadskog parlamenta Rob Oliphant pohvalio rad Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada

oliphant6601_colour-slanted-1Član Kanadskog parlamenta, sponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u Kanadskom parlamentu i sponzor Zakona o genocidu u Srebrenici koji je prosao prvo čitanje u Kanadskom parlamemntu, ovim zakonom Kanada će biti prva zemlja u svijetu koja će zakonom,ne samo rezolucijama regulisati Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, veliki prijatelj Bosnjaka i Bosne i Hercegovine, gospodin Rob Oliphant je pohvalio rad Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Rob Oliphant je između ostalog rekao: ” Rad Instituta za istrazivanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike je veoma važan ne samo za bosanskohercegovačku zajednicu u Kanadu, već i za kanadsko društvo i državu u cjelini, posebno za kanadski Kulturni mozaik. Ja veoma poštujem rad Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike”.
Pohvala gospodina Rob Oliphant je uslijedila poslije više pisama upućenih Kanadskom parlamentu i Kanadskom premijeru u vezi antidržavnog i anticivilizacijskog referenduma od strane političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, te u vezi nehumane kandidature Vuka Jeremića, negatora genocida u Srebrenici, za generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija. Kanadska vlada je pozitivno odgovorila na naše upozorenja u vezi referenduma u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Ambasador Kanade u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Budimpešti je glasao protiv referenduma na sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Kanada je tako sa SAD i ostalim članicama Upravnog odbora Vijeća za implemtaciju mira, osim Rusije, najoštrije osudila referendum i zatražila odgodu istog.
Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike se zahvaljuju gospodinu Rob Oliphantu na kontinuiranoj podršci za istinu o agresiji i genocidu na Bosnu i Hercegovinu i pravdi za žrtve tog strašnog zločina, na kontinuiranoj podršci za ulazak Bosne i Hercegovine u evroatlanske integracije, za bolju bosanskohercegovačku državu i društvo za sve njene narode i građane.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida, Kanada