ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA

350_KBSA_Atlanta_Nov_2015_ElezovicU povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kao i 20.godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je proteklog vikenda u Atlanti u prostorijama Zajednice Bošnjaka Georgia (ZBGA), održao godišnju konvenciju, odnosno Izbornu skupštinu. Nakon toga je priređena Liderska radionica za mlade kao i panel diskusija uz učešće eminentnih ličnosti iz Bosne i Hercegovine, diplomacije, kao i sa područja Sjeverne Amerike.

Na početku skupštinskog zasjedanja i značajnih dešavanja prisutnima se u svojstvu domaćina obratio Ismet ef. Zejnelović, imam u Zajednici Bošnjaka Georgia, koji je između ostalog čestitao i zahvalio KBSA za dosadašnji rad kao i cjelokupan doprinos u širenju istine o agresiji na BiH i o genocidu nad bošnjačkim narodom:
– “Ljubav prema domovini je dio našeg imana”, istako ef. Zejnelović, pruživši podršku KBSA u daljem radu sa pozivom i apelom svim prisutnim da isto to učine onoliko koliko to mogu.

ELEZOVIĆ: BORIT ĆEMO SE DA ISTINA O AGRESIJI NA BIH I O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA UĐE U NASTAVNI PLAN I PROGRAM U ŠKOLAMA U SJEVERNOJ AMERICI

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je liderska organizacija koja predstavlja glas Bošnjaka na ovom prostoru. Većina Bošnjaka na području Sjeverne Amerike su preživjele žrtve genocida i njihovi potomci, te time KBSA smatraju svojim glasom. Na svečanoj centralnom manifestaciji u povodu Dana državnosti BiH u Atlanti (Georgia), održana je konvencija KBSA na kojoj je za predsjednika UO izabran Eldin Elezović, rođeni Stočanin, koji 17 godina živi i radi u New York-u. Novoizabrani predsjednik Elezović za Bošnjaci.Net je naglasio da će u narednom periodu pored svojih redovnih aktivnosti KBSA raditi na animiranju naše omladine kroz razne liderske programe, zatim uključivanje naših zajednica, visokoobrazovanih i uspješnih pojedinaca u sve segmente aktivnosti američkog društva, odnosno u političke, ekonomske, edukativne, kulturne, sportske itd. Elezović posebno naglašava:
– Sa političke strane trebamo se svi aktivnije uključiti u sva politička dešavanja na lokalnom nivou, kandidirati naše kandidate u onim zajednicama odnosno gradskim uprava gdje je god to moguće. Registrovati sve naše birače da biraju i da budu birani u svakoj zajednici u Sjevernoj Americi. Posebno, izvršiti opću mobilizaciju naših glasača, sa našim zajedničkim partnerima u BiH, pripremu za opće izbore u BiH sljedeće godine. Zato jeste važno da u što kraćem roku ili preko bh. DKP-a obnovimo lične isprave ili prilikom posjete domovini da to uradimo na licu mjesta. Vrlo je važno da imamo važeća dokumenta BiH (Lična karta, pasoš…), rekao je on.

Elezović je također istakao: – Sa edukativne strane, moramo se maksimalno boriti da istina o agresiji na BiH i genocidima nad bošnjačkim narodom, uđe u nastavni plan i program time i u učionice svih edukativnih ustanova u Sjevernoj Americi. Jer ovdje, u ovoj našoj prijateljskoj zemlji se mora znati istina koje ’90-tih godina izvršio agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, kao i za sve policijske represalije koje su pratile naš narod u Sandžaku, Srbiji, Crnoj Gori.

Po pitanju većeg stepana edukacije kako samih nas tako i američkog društva Elezović kaže da će KBSA biti u stalnoj suradnji sa BKZ Preporodom da knjige naših bosansko-hercegovačkih intelektualaca i pisaca budu djelom nastavnih programa, na Univerzitetima u Sjevernoj Americi.

Sa ekonomske strane radit ćemo da naši poslovni ljudi budu što višse uvežani sa poslovnim ljudima i kompanijama u Sjevernoj Americi. Naravno, kao i uvijek nastojat ćemo da uspostavimo što bolju suradnju sa institucijama BiH na svakom nivou, zaključio je u izjavi za Bošnjaci.Net novoizabrani predsjednik KBSA Eldin Elezović.S obzirom da je dosadašnjem predsjedniku KBSA mr. Hamdiji Čustoviću istekao mandat članstva u Upravnom odboru Kongresa, prisutni delegati za novog predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike izabrali su dosadašnjeg potpredsjednika Eldina Elezovića iz New Yorka. Elezović se nakon izbora zahvalio na ukazanom povjerenju te je posebno naglasio: – KBSA će i dalje biti vodeći glas i zaštitnik interesa naše domovine Bosne i Hercegovine kao i svih Bošnjaka na području Sjeverne Amerike, ali i van ovog kontinenta koji budu trebali i zatražili našu pomoć.Dosadašnji predsjednik mr. Hamdija Čustović upoznao je prisutne o radu i aktivnostima koje je KBSA sproveo u proteklom periodu, kao i rezultate koje je postigao svojim djelovanjem, što je naišlo na opće oduševljenje i zadovoljstvo svih prisutnih, dajući punu podršku Kongresu u daljem radu i slijedecim planiranim aktivnostima.

Pored financijskog izvještaja koji je također jednoglasno usvojen, prisutni delegati su jednoglasno usvojili izmjenu Statuta KBSA, po kojem se mandat članu Upravnog odbora povećava sa dosadašnjih šest na deset godina.

Upravni odbor KBSA broji 11 članova, i svi članovi su od prisutnih delegata dobili podršku u daljem radu.

Nakon skupštinskog zasjedanja organizovana je liderska Radionica za mlade koju su sa omladinom Atlante organizovali i sproveli Ida Sefer Roche, predsjednik Bosansko-američkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI) i Edina Škaljić, član Upravnog odbora KBSA.

Posebnu pažnju ali i važnost u toku aktivnosti sa mladima privuklo je učešće i obraćanje nj.e. Harisa Hrle, ambasadora Bosne i Hercegovine u Washingtonu, koji je mladima prenio dio svog bogatog iskustva. Uz veliko zadovoljstvo i nadahnutost aktivnošću i ozbiljnošću u radu naše mlade generacije koja ima sve potrebne uslove da postignu velike uspjehe, što je svakako i uspjeh svih nas kao zajednice, ali i naroda i države BiH.

U nastavku aktivnosti KBSA održan je Panel diskusija na temu “20. godina od Daytonskog mirovnog sporazuma”, na kojem su učešće uzeli: mr. Senad Šepić, član Parlamenta BiH, šef delegacije PS BiH pri PS Vijeća Evrope; prof. dr. Senadin Lavić, redovni profesor na Sarajevskom univerzitetu i predsjednik BKZ Preporod u BiH; prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada; mr. Hamdija Čustović, dosadašnji predsjednik KBSA i prof. Semir Đulić, član Kluba prijatelja KBSA. Moderator panela je bio Eldin Elezović, novoizabrani predsjednik KBSA.

Pored detaljnog i veoma kvalitetnog izlaganja svih učesnika na datu temu, izlagači su odgovorili na brojna i veoma zanimljiva pitanja prisutnih, što je rezultiralo izuzetno velikim zadovoljstvom i dalo veći optimizam, kao i jasniju sliku nekih veoma bitnih dešavanja, svih prisutnih na ovom skupu.

U večernjim satima, u organizaciji Zajednice Bošnjaka Georgia i KBSA, održana je Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH, gdje su učešće u programu uzeli svi učesnici cjelodnevnih aktivnosti KBSA, dok je centralno mjesto i akcenat dat Savjetodavnom vijeću BiH u Washingtonu, kome je tradicionalno, kao i svake godine do sada, ZBGA pružila maksimalnu podršku stvarajući lakše i bolje uslove rada za sprovođenje aktivnosti koje su od ogromnog značaja za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA
Nj.e. Haris Hrle, ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu:
Naši mladi imaju sve potrebne uslove da postignu velike uspjehe
ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA
Elezović uručio Čustoviću Plaketu KBSA

Na kraju, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike gospodin Elezović se najiskrenije zahvalio svim gostima izlagačima na uzetom učešću u ovim aktivnostima, svim prisutnim gostima na prisustvu i datoj podršci u daljem radu koja je od neprocjenjive važnosti.

Ovom prilikom dosadašnjem predsjedniku mr. Hamdiji Čustoviću za nesebičan rad i zalaganje dodijeljena je Plaketa KBSA, koja je ujedno najveće priznanje ove organizacije.

Predsjednik KBSA Elezović se posebno od srca zahvalio ZBGA na domaćinskom odnosu i gostoprimstvu koje je ova cjelkupna zajednica, nebrojeno puta do sada pružila, kako KBSA tako i svima onima koji su do sada bili njeni cijenjeni gosti.

Moramo naglasiti da je Zajednice Bošnjaka Georgia sa sjedištem u Atlanti jedna od najorganizovanijih i najuspješnijih bošnjačkih zajednica ne samo na području Sjeverne Amerike već i šire.

ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA

ELDIN ELEZOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK KBSA