Zajedničko saopćenje KBSA i IGK povodom izbornih rezultata u Kanadi

6870518-3x2-300x200U ime više od 20.000 kanadskih Bošnjaka i njihovih organizacija i zajednica Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike  i Institut za istraživanje genocida, Kanada čestitaju Liberalnoj partiji Kanade Justina Trudeau, sina bivšeg kanadskog premijera Pierra Trudea, na historijskoj pobjedi na izborima. Time je okončana desetogodišnja vladavina premijera Stephena Harpera. Kanadski građani su se u velikoj mjeri opredjelili za “Istinske promjene”, što znači pobjeda politike za pravednijim društvom, pravednijim i humanijim odnosom prema izbjeglicama i imigrantima, boljom zaštitom životne sredine i napuštanjem politike straha i ksenofobije. Kao građani Kanade, očekujemo da će liberali ispuniti obećanja bolje budućnosti, nade, i pozitivne vizije koja ujedinjuje sve Kanađane. Također se nadamo da će ovi ubjedljivi rezultati služiti kao povod za iskrenu promjenu politike i odnosa unutar Konzervativne stranke u Kanadi. Kanadski građani su jasno poručili da u Kanadi nema mjesta za politiku straha prema drugom i drugačijim, i da žele vladu koja će se ponositi Kulturnim mozaikom Kanade.

Posebno čestitamo na izborima u Kanadski parlament velikim prijateljima Bosne i Hercegovine, velikim prijateljima istine i pravde i velikim borcima za zaštitu ljudskih prava i sloboda: Bob Bratina, Borys Wrzesnewskyj i Rob Oliphant, te Brian Masse iz Nove demokratske partije, sponzoru obje rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovine, jednoglasno usvojene u Kanadskom parlamentu, te sponzoru obilježavanja Svijetskog dana bijelih traka u Kanadi.

Sa njima i drugim izabranim članovima u Kanadskom parlamentu lobiranje za interese Bosne i Hercegovine će biti lakše i mnogo više uspješnije. Izražavamo posebno zadovoljstvo ponovnim izborom Roba Oliphant, velikog borca za istinu o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravdi za žrtve tih zločina, sponzora Zakona C – 533, {Bill C-533 –  Historical Srebrenica Remembrance Day Act-}, koji je već prošao prvo čitanje u Kanadskom parlamentu. Ponovnim izborom Rob Oliphant otvaraju se širom vrata za definitivno usvajanje ovog zakona koji će Kanadu svrstati u jedinu zemlju koja zakonom reguliše pravo preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini koji žive u Kanadi da adekvatno obilježavaju, informišu i obrazuju javno mnijenje o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida, Kanada