Saopćenje povodom učestalih napada na bošnjačke povratnike

almir-okic-prijedorSvjedoci smo kontinuiranog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika, odnosno preživjelih žrtava agresije i genocida od strane vladajuceg establišmenta u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Napadi na Bošnjake u Prijedoru, Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Konjevic Polju, Kotor Varoši,… su izraz kontinuirane antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koja se sprovodi od momenta dejtonske legalizacije rezultata agresije i genocida, oličene u entitetu Republika Srpska. Napad na bošnjačke povratnike u Tomislav Gradu je takođe izraz antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koju provode hrvatske nacionalističke grupe.

Temelji entiteta Republika Srpska na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima se sudi, ili je već presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj genocidni entitet primjer aparthejda u Evropi. Entitet Republika Srpska nikada nije bio sigurna sredina za bošnjačke povratnike. Kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uskraćivanje prava na bosanski jezik, na nacionalnu grupu predmeta, neravnopravnost prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, a prije svega kontinuirana ugrožena fizička bezbjednost povratnika, jasno govori da je cilj entiteta Republika Srpska ostao isti kao i u agresiji i genocidu, etnički čista sredina koju u pogodnom momentu treba odvojiti od matične Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji.

Kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta Republika Srpska je nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Sistematskim napadima na povratnike bošnjačke nanionalnosti vrši se dodatni pritisak i spriječava obnova bošnjačkih zajednica i prostora, uništenim genocidom i masovnim istrebljenjima od strane istih onih koji su učestvovali u genocidu i zvijerskim zločinima nad Bošnjacima. Iako politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji je nastao na genocidu i progonu Bošnjaka, pokušavaju pokazati napade na Bošnjake kao incidente, međutim jasno je da su ovo sistematski napadi orkestrirani iz samog vrha istih onih koji su učestvovali u sprovođenju genocida i etničkog čišćenja, kao i onih koji slijede ideologiju genocida a koji su sada na vlasti.

Pozivamo vlade SAD i Kanade i vlade svih drugih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da hitnom upotrebom svih mogućih demokratskih sredstava zaustave diskriminirajuču politiku i praksu vladajučeg establišmenta u entitetu Republika Srpska, koji dvadeset godina poslije Dejtonskog sporazuma nastavlja negirati bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da primjenom svojih ovlasti osigura potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Pozivamo Bošnjake, povratnike, preživjele žrtve agresije i genocida koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu iposebno njihove političke predstavnike u političkim organima entiteta da dignu svoj glas i demokratskim sredstvima pokažu široj javnosti da žive u uslovima aparthejda.

Pozivamo bošnjački lidere u Bosni i Hercegovini da konačnu stanu u zaštitu svoga naroda, prije svega povratnika i žrtava agresije i genocida.

Na kraju pozivamo međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, prije svega Amnesty International i Human Rights Watch da u svojim aktivnostima imaju redovnu pozornost na ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Ne prihvatamo izvinjenje gradonačelnika Prijedora Marka Pavića jer iako je napad očito imao nacionalni motiv, nadležni tužilac nije tražio pritvor tako da su napadači na prijedorske Bošnjake još na slobodi. Izvinjenje gradonačelnika treba da podrazumjeva konkretne mjere jačanja bezbjednosti prijedorskih Bošnjaka, što se prije svega odnosi na hapšenje počinilaca ovog gnusnog zločina. Baš zbog toga što nema konkretnih mjera za zaštitu povratnika, Bošnjaci ponovo napuštaju svoj grad.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}