Otvoreno pismo sekretaru Kerry i ambasadoru Inzku o glasanju Narodne skupstine RS za referendum o pravosudju

valentin-inzko-congress-of-north-american-bosniaksPoštovani sekretare Kerry i ambasadore Inzko,

U ime više od 350,000 preživjelih žrtava etničkog čišćenja i genocida u Bosni i Hercegovini (BiH) koji trenutno borave u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi, izražavamo svoju dobuku zabrinutost rezultatem glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske – manjem entitetu u BiH – da se održi referendum o državnom pravosuđu, dovodeći u pitanje ovlasti nacionalnih sudova nad bosanskim Srbima. Ovo je jasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i direktan napad na suverenitet, sigurnost, stabilnost, i prosperitet BiH. Pozivamo Ured visokog predstavnika (OHR) i američki State Department da čvrsto i brzo odgovore na ovu najnoviju agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Poziv za referendum došao je samo dan nakon što je Vijeće za implementaciju mira (PIC), među čijim članovima su SAD i države clanice EU , upozorili je da bi takav referendum označio “temeljno kršenje” Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH između 1992. i 1995. godine, i da predstavlja “direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti” BiH koja se “ne može tolerirati.”

Za vrijeme rata u BiH, osobe poput predsjednika manjeg entitat, Milorada Dodika, stalno testiraju granice predanosti međunarodne zajednice u BiH, sve više ohrabreni oklijevanjem i polu mjerama koje su ostavile više od 100.000 mrtvih i više od 2.000.000 raseljenih. Ovo glasanje je samo još jedan pokušaj da se nastavi agresija i testiraju granice posvećenosti međunarodne zajednice u suverenitet BiH. U aprilu prošle godine, predsjednik Dodik je najavio da manji entitet BiH planira da traži referendum o otcjepljenju od Bih 2018. godine. Takvi pozivi za secesiju ne smiju se gledati kao prazne prijetnje i moraju se odmah osudili jer ugrožavaju međunarodno pravo, a ako obavljen, imao bi ozbiljne i negativne posljedice u cijeloj jugoistočnoj Europi. Dopuštanje ove vrste retorike i političko manevriranje bez konsekvenca ne samo da podstiču gospodina Dodika i njegove simpatizere, nego i potkopavaju pokušaje pomirenja i napore eventualnih integracija BiH u Evropsku uniju i NATO.

Vrijeme ovog glasanja je također vrlo sumnjiv jer dolazi na petama obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Ovo je pokušaj da se skrene pažnja od žrtava genocida i preživjelih i nastavi agresija na BiH političkim sredstvima. Tekuće krize na Balkanu i Ukrajini zahtijevaju veći i jasniji angažman SAD i EU. Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine mora biti potvrđen i zaštićen protiv opasne nacionalističke retorike i destabilizirajućih sila unutar i izvan njenih granica.

Pozdravljamo nedavne izjave OHR-a potvrđujući da je težnja za ovim referenduom u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i izvan nadležnosti entitetskih vlasti. U izjavi se također naglasilo da je poziv za referendum neodgovoran i “pokazuje spremnost moćne elite da nastavi voditi Republiku Srpsku i BiH u još dublju krizu.”

Također pozdravljamo izjavu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini protiv referenduma i opisu svih priprema za referendum kao “kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodeći strah od “posljedica koje će imati za ljude u RS i za BiH u cjelini. “Ohrabreni smo posvećenosti američke ambasade da se uključe” relevantnim vladinim odjelima i agencijama SAD da odredi odgovarajući odgovor onima koji su odgovorni za stvaranje ove političke provokacije. “

Sada je vrijeme da se odgovori na ovo političke manevriranje i pošalje snažna i jasnu poruka da se pozivi na secesiju neće tolerirati. Pozivamo OHR da koriste sve raspoložive resurse, uključujući i bonske ovlasti, da odgovore na ovaj najnoviji pokušaj agresije na BiH i tražimo od SAD da potvrde svoju poziciju kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i da založe oružane snage, ako je potrebno, da se suzbiju nezakoniti pozivi na secesiju. Molimo vas da stojite uz nas dok radimo na značajnim reformama za očuvanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, multietničke, demokratske drzave na jasnom putu ka članstvu u EU i NATO-u.

S poštovanjem,

Hamdija Čustović
Predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Ajla Delkić
Izvršni direktor
Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH)