Saopćenje o negatoru genocida Imranu Hoseinu

Srebrenica_massacre_memorial_gravestones_2009_1U ime žrtava i preživjelih svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} odbacuju i osuđuju anticivilizacijske stavove navodnog šejha Imrana Hoseina u kojima se negira genocid u Srebrenici, a za ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini isključivo krivi zapad i NATO. Njegovi stavovi  su na tragu urotničkih teorija i kao takvi u sukobu sa historijskim i pravnim činjenicama.

Imran Hosein je inace poznat muslimanskoj javnosti po svojim kontroverzinim interpretacijama svjetskih dogadjaja a manje po svom poznavanju islamskih nauka. Na video snimku koji je objavljen prije nekoliko dana, a koji najvise promoviraju srbijanski mediji, Imran Hosein svoju sramotnu i uvredljivu poruku uputio upravo Bosnjacima, negirajuci da su Srbi namjeravali da pocine genocid.

Neznalački i i patetični stavovi Imrana Hoseina koji su povrijedili bošnjačke žrtve su dio kampanje srpskog akademskog, političkog, duhovnog i medijskog establišmenta u cilju negiranja genocida u Srebrenici  i skretanja pažnje sa obilježavanja 20. godišnjice genocida u UN-ovj “zaštićenoj zoni Srebrenica”.

Podsjećamo da su Međunarodni sudovi u Hagu (Haški tribunal i Međunarodni sud pravde) odavno presudili da je u Srebrenici počinjen genocid, dok su Američki Kongres i Senat, Kanadski Parlement, Australijski parlament i Evropski parlamenti  taj najstrašniji zločin u Evropi nakon Drugog Svjetskog rata takodjer nazvali genocidom. Štoviše, postoji opći konsenzus među stručnjacima za izučavanje genocida da je sistematsko ubijanje više od 8.372 Bošnjaka u Srebrenici čin genocida.

Trazimo od Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine da se ogradi i osudi od nemoralnih stavova Imrana Huseina, da mu zabrani djelovanje u bilo kojoj bošnjačkoj sredini u matici i dijaspori, a da svoje članove i vjernike upozori da ne prisustvuju njegovim predavanjima.