Guverner države Sjeverne Karoline kao i Gradonačelnik grada Charlotte odali priznanje žrtvama genocida u Srebrenici

Gov. Pat McCroryNa inicijativu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Guverner Pat McCrory proglasio je 11. juli, 2015 godine Dan Počasti BiH u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Guverner McCrory je izjavio:

DAJE SE NA ZNANJE, u državi North Carolina živi više od 10.000 Amerikanaca bošnjačkog porijekla; i

DAJE SE NA ZNANJE, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je krovna organizacija koja predstavlja Bošnjake u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi; i

DAJE SE NA ZNANJE, da 11. juli, 2015, je 20. godišnjica genocida u Srebrenici, u kojem je najmanje 8.372 nedužnih civila Bošnjaka pogubljeno i 30.000 ih je protjerano iz svojih domova; i

DAJE SE NA ZNANJE, da 11. juli, 2015 će biti poznat kao Dan sjećanja na Srebrenicu; i

DAJE SE NA ZNANJE, da 2005, rezolucije priznaju da je genocid i ugnjetavanja počinili od strane srpskih snaga u Srebrenici, i svi u Bosni 1992-1995, usvojeni su od strane Senata i Predstavničkog doma Sjedinjenih Americkih Drzava; i

DAJE SE NA ZNANJE, u nastojanju da se podigne svijest u državi North Carolina  o stradanju bosanskog naroda kao rezultat politike etničkog čišćenja, te oda počasti i pamte oni koji su ubijeni ili su protjerani i njihovim stradalim obiteljima;

SADA I OVIM PUTEM, ja, Pat McCrory, guverner države Sjeverne Karoline, ovdje proglašavam 11. juli, 2015, kao “Dan Počasti BiH” u Sjevernoj Karolini, i tražim od svojih građana da ga podržaju.

Istovremeno je i gradonačelnik grada Charlotte, u saveznoj državi North Carolina, Daniel G. Clodfelter, odao počast žrtvama genocida u Srebrenici izdavanjem proglasa o genocidu u Srebrenici za dan 11. juli. 2015. na 20. godišnjicu kad je više od 8.372 bošnjačkih civila brutalno ubijeno od strane srpskih agresorskih snaga na čelu s ratnim zločincom generalom Ratkom Mladićem.

Predsjednik KBSA, Hamdija Čustović zahvalio se guverneru drzave North Carolina i gradonačelniku grada Charlotte: “Hvala vam na kontinuiranoj podršci bošnjačkoj zajednici i što se sjećanjem na genocid pridružujete pozivima za trajni mir i stabilnost u BiH kroz istinu i pravdu.”

Predstavnik KBSA u državi North Carolina, Dino Crnalić,  je u ime bošnjačkih familija koje žive u državi North Carolina zahvalio se guverneru Sjeverne Karolina i gradonačelniku grada Charlotte za velikodušnost prema bošnjačkoj zajednici i sjećanju na žrtve genocida u BiH.

Povodom 20 godišnjice genocida u Srebrenici, u gradu Charlotte, će se 11. jula 2015 godine u 15:30 također održati komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici na Univerzitetu Sjeverne Karoline Charlotte, u saradnji sa Centrom za Holokaust, Genocid, i studije o ljudskim pravima te Uredima za međunarodne programe i historiju ovog prestižnog univerziteta, i lokalnim bošnjačkim organizacijama, predstavništvom KBSA u ovoj državi, Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Karoline (IZBNC), i Bosanskohercegovačkim-američkim kulturnim centrom (BHACC).

State of NC Proclamation

City of Charlotte Proclamation