Komisija PS BiH priznala genocid u Srebrenici

parlamentbihInstitut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} se zahvaljuju Komisiji za vanjske poslove Parlamentarne skupštine BiH što je na sjednici od 29. 06. 2015. usvojila je prijedlog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i člana ove komisije Denisa Bećirovića da se uputi zahvalnost Parlamentu Kanade zbog usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010 i 2015 godine politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Istovremeno rezolucije osuđuju negiranje genocida u Srebrenici potvrđenog od strane oba internacionalna suda. Navedene kanadske rezolucije pomaže kanadskim akademskim institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida u svijetu. Na kraju navedene rezoluciju potvrđuju odlučnost Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Navedenom zahvalom Kanadskom parlamentu od strane Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine BiH jedna od najvažnijih institucija Bosne i Hercegovine kada je riječ o vanjskoj politici prvi put jedno tijelo Parlamentarne skupštine BiH priznalo da se u Srebrenici desio genocid.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike