Saopćenje KBSA povodom hapšenja predsjednika Pokreta za ravnoprvanost naroda u Bosni i Hercegovini

zastavarepublikebosneihKongres Bošnjaka Sjeverne Amerika (KBSA) najoštrije osuđuje hapšenje predsjednika Pokreta za ravnoprvanost naroda u Bosni i Hercegovini, Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića, danas u Banja Luci zbog nošenja zastave pod kojom je Bosna i Hercegovina primljena u Ujedinjene nacije i zahtijeva njihovo hitno oslobađanje. Hapšenje gospodina Tokića je politički motivisano i služi kao opomena svima onima koji pokušaju da javno pokažu legalne i međunarodno priznate simbole države Bosne i Hercegovine na teritoriji manjeg entiteta da neće biti dobrodošli i da Bošnjaci nisu dobro došli kao ravnopravni narod na čitavoj teritoriji države Bosne i Hercegivine.

Zastava sa šest ljiljana je stogodišnji simbol Bosne i Hercegovine i kao takva je ušla u historiju kada je država Bosna i Hercegovina priznata od strane Ujedinjenih nacija 22og Maja 1992 godine kao 177 članica sa svim svojim pravima i obavezama. Borba protiv simbola stogodišnje tradicije Bosne i Hercegovine je borba protiv naše historije, naše tradicije, našeg prava na postojanje. U ustavu Bosne i Hercegovine jasno stoji da su Bošnjaci, Srbi, i Hrvati konstitutivni i ravnopravni narodi zajedno sa ostalim građanima naše zemlje na cijeloj njenoj teritoriji. Zastava sa ljiljanima predstavlja hiljadugodišnju tradiciju autohtonih stanovnika Bosne i Hercegovine, ne smije biti niti je provokacija bilo kome, osim onima koji nastoje svim sredstvima nastaviti genosidnu politiku nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjačkim narodom. Također napominjemo da je zastava sa ljiljanima nacionalna zastava Bošnjaka nakon što su u upotrebu uvedeni današnja zastava i grb Države Bosne i Hercegovine.

Također napominjemo da zastava sa ljiljanima stoji i uvijek je stajala u kabinetu Bošnjačkog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja ni jednoj stranoj delegaciji nikad nije smetala koje posjećuju Predsjedništvo BiH, uključujući i mnoge sastanke i Srpskih predstavnika i zvaničnika kod svih dosadašnjih bošnjačkih članova predsjedništva. Represija koja se vrši kontinuirano, sa pojačanim trendon u zadnjih par mjeseci, od strane režima iz Banja Luke, ukoliko se nastavi i dalje može samo eskalirati o ozbiljne probleme sa velikim posljedicama.

Današnjim činom nezakonitog hapšenja, kao i nezakonitih hapšenja Bošnjačkih povratnika pod lažnim izgovorima, u zadnjih par sedmica, su čisti pokazateljugroženosti ljudskih prava, kao i slobode mišljenja. Očigledna diskriminacija i pritisak na povratnike nakon genocida nad Bošnjačkim narodom od istih struktura koje provode hapšenja. Ove ne zakonite akcije su direktno ugrožavanje i kršenje aneka 7 dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pozivamo sve relevantne institucije države BiH i međunarodnu zajednicu da ne dozvole širenje rasizma na pragu Europske unije, a pod diktaturom političkih predstavnika manjeg entiteta, koji je nastao na genocide Bošnjačkog naroda, i čije policijske strukture su i zvanično osuđene, od strane međunarodnog suda u Hagu za ratne zločine, kao strukture koje su izvršile genocide nad Bošnjačkim narodom za vrijeme agresije na BiH.