KBSA osuđuje odluku Višeg suda u Beogradu da rehabilituje četničkog generala Dražu Mihailovića

Draza-Mihailovic-2-300x200Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) oštro osuđuje odluku Višeg suda u Beogradu da rehabilituje četničkog generala, osuđenog ratnog zločinca, Dragoljuba “Draže” Mihailovića. Sramotna odluka Suda da usvoji zahtjev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe. Mihailoviću su ovom odlukom vraćena sva građanska prava.

U Drugom svjetskom ratu, general Mihailović je bio vođa četničkog odreda vojske Srbije, poznatijeg pod imenom ravnogorski četnici. Četnici su fašistička vojna formacija, odnosno srpska nacionalistička vojna organizacija koja je ciljano radila na eksterminaciji, to jest istrebljenju čitavog nesrpskog življa kao i jugoslovenskih partizana, antifašista kako na području Srbije tako i na području Bosne i Hercegovine. Pod komandom Draže Mihailovića, četnici su saradjivali sa okupatorima, i kao takvi pocinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv bošnjačkih i hrvatskih civila u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Procjenjuje se da su četnici pod vodstvom Mihailovića, ubili vise od 60.000 civila, te spalili nekoliko stotina bosanskih gradova i sela, sve u cilju stvaranja etnički čistog teritorija, to jest stvaranja veliko-srpske države. Nakon drugog svjetskog rata četnički general Mihailović je uhapšen od strane Jugoslovenskih vlasti, nakon čega je osuđen na smrtnu kaznu zbog domaće izdaje i počinjenih ratnih zločina.
Fašistička četnička ideologija je ponovo izašla na površinu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. Vojska bosanskih Srba zajedno sa vojskom Srbije su, nadahnuti istom fašističkom ideologijom koju je propovijedao Mihailović, počinili genocid i etničko čišćenje nad Bošnjackim narodom. Ovo zarazna i destruktivna fašistička ideologija je još uvijek živa i uživa značajnu podršku među desno orijentisanim srpskim organizacijama koje djeluju u Srbiji i Bosni i Hercegovini, to jest u manjem entitetu RS koji je produkt navedene agresije. Četnička ideologija predstavlja jasnu opasnost za mir i stabilnost kako u Bosni i Hercegovini tako i na citavom Balkanu.
Rehabilitacijom četničkog vođe Mihailovića, Srbija je poslala veoma negativan i zabrinjavajući signal da Vlada Srbije dopušta, oživljava i podržava fašističku ideologiju četništva. Direktne posljedice te ideologije su ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, etničko čišćenje, itd. Ovo je izuzetno teška uvreda žrtvama fašizma, kao i preživjelima i svima onima koji su se borili protiv fašizma, uključujući i Srbe u Jugoslaviji tokom drugog svjetskog rata. Srbija se ovim činom bespovratno okarakterisala kao zemlja koja slavi ratne zločince i stvara nestabilnost i napetosti u jugoistočnoj Europi. Ovom rehabilitacijom, zvaničnim potezom vlasti Srbije, dolazi do preporoda pokreta ekstremne desnice u Srbiji koji bi mogao ohrabriti slične pokrete u drugim evropskim zemljama, što bi moglo dovesti do budućih procesa rehabilitacije nacističkih i fašističkih ratnih zločinaca u drugim europskim zemljama.
Tražimo od predstavnika medjunarodne zajednice kao i nevladinih organizacija za ljudska prava u SAD-u, Europi i posebno u Srbiji da nam se pridruže u osudi rehabilitacije fašističkih ratnih zločinaca, te pokušaja prekrajanja historije u korist fašizma na Balkanu i Europi.
UO KBSA