Saopćenje KBSA povodom podrške Federice Mogherini za vraćanje Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji

eu bosniaKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) podržava odluku Ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica Evropske unije kojom su odobrili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za BiH na današnjoj sjednici u Briselu. U ime Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi, zahvaljujemo se svim članicama Europske unije koji su odobrili Sporazum a posebno Federici Mogherini, visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije na prijedlog da se formalna odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kad je u pitanju BiH.

Reforme u BiH su se trebale provesti već 2008 godine kad je naša domovina krenula ovim putem. One su potrebne da BiH ispuni svoju sudbinu i postane moderna i funkcionalna, i prosperitetna država, s institucijama, zakonima, i propisima dostojnim članici EU. Bez stabilnosti u BiH i široj regiji, naši sugrađani neće imati pozitivnu budućnost i nastaviti će da žive u državi gdje vlada korupcija, nezaposlenost, i opšte beznađe, sto je posebno štetno za mlade generacije koje žele doprinijeti modernom Europskom društvu.

Bosna i Hercegovina, kao europska država, može da doprinese Europskoj uniji sa svojom bogatom kulturnom bastinom, prirodnim bogatstvima, te visoko obrazovanim kadrovima. Vjerujemo da će Evropska unija omogućiti bolju ekonomsku sigurnost kao i dugotrajnu političku stabilnost. Svjesni smo da put euroatlantskih integracija put koji zahtjeva puno napora i kompromisa, ali smatramo da su isti neophodni da naša država zauzme svoje zasluženo mjesto u Europi i u svijetu.

Izražavajući mišljenje američkih i kanadskih Bošnjaka, tražimo od svih političkih predstavnika i nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da ne propuste ovu historijsku šansu, i da pruzmu obavezu za reforme i konkretne korake koji bi našu domovinu odveli ka stabilizaciji i integraciji u Europsku uniju, što smatramo u nacionalnom interesu Bošnjaka, ali i svih građana Bosne i Hercegovine.